Ce este sosul tahini. Rețetă și modalități de folosire
Publicat pe 15.03.2022 la 15:08 Actualizat pe 15.03.2022 la 15:08
Tahini sau pasta de susan este o sursă importantă de vitamine și minerale, proteine și grăsimi nesaturate, foarte hrănitoare, care îmbunătățește sănătatea organismului. Iată numeroase rețete și modalități de folosire ale sosului tahini!
- Ce este sosul tahini sau pasta de susan
- Ce beneficii au semințele de susan
- Rețetă de sos tahini
- Cu ce se mănâncă tahini
- În ce preparate se poate folosi sosul tahini
Ce este sosul tahini sau pasta de susan
Sosul tahini sau pasta de susan este o pastă care are la bază semințe de susan coapte și măcinate mărunt. Este un preparat cu un gust și o textură deosebite, dar și cu multiple beneficii asupra sănătății.
Tahini are o aromă ușoară de nucă și este utilizat în bucătăriile din zona mediteraneană și asiatică, mai ales în rețete de humus.
Ce beneficii au semințele de susan
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semințelor de susan este efectul antiinflamator și antioxidant pe care acestea ȋl au asupra organismului.
Alte utilizǎri ȋn scop medicinal ale semințelor de susan sunt: ulei de susan calmeazǎ arsurile în urma expunerii excesive la soare; semințele scad efectul radioterapiei și neutralizeazǎ radicalii liberi; semințele de susan negru îmbunătățesc tranzitului intestinal și tratează constipația. Acestea reduc, de asemenea, nivelul colesterolului; clǎtirea gurii cu ulei de susan ajută la diminuarea bacteriilor și a infecțiilor din cavitatea bucalǎ; gâtul inflamat sau infecțiile de la nivelul gȃtului pot fi reduse prin gargarǎ cu ulei de susan; aplicarea de ulei de susan pe scalp ajutǎ la stoparea pǎduchilor.
Rețetă de sos tahini
Ingrediente:
-1 cană semințe de susan decorticate
-2 linguri ulei de floarea-soarelui presat la rece
-1 linguriță ulei de susan presat la rece
-sare
Mod de preparare:
Pentru a pregăti acest sos tahini în casa, începe prin a coace semințele de susan. Pune o tigaie antiaderentă pe aragaz, la foc mediu, adaugă susanul și amestecă semințele constant, cu o lingură de lemn, până când își modifică ușor culoarea și devin parfumate.
Transferă semintele de susan astfel coapte pe o farfurie întinsă și lasă-le să se răcească de tot, înainte de a le folosi.
Într-un blender vertical, adaugă semințele coapte și reci, apoi măruntește-le bine timp de 2-3 minute, până când se transformă într-o pasta nisipoasă. Adaugă treptat toată cantitatea de ulei presat la rece în vasul blenderului și încorporează-le în amestecul de tahini, timp de 1-2 minute; la final, trebuie să obții o pastă omogenă și groasă.
Dacă vrei un sos tahini mai lighid, adaugă treptat înca puțin ulei (de susan sau de floarea-soarelui), până atingi consistența dorită. Apoi, adaugă sare, după gust.
Transferă sosul tahini astfel obținut într-un borcan, pune-i capacul și dă-l la frigider pentru cel mult 30 de zile, după care sosul este gata.
Cu ce se mănâncă tahini
Tahini are un gust dulce-tarta și se poate mânca cu carne, pâine, legume, fructe și cu orice considerați că se combină bine.
În ce preparate se poate folosi sosul tahini
Tahini poate fi folosit pentru a prepara humus. De asemenea, pasta de susan poate fi sos pentru legume sau în diferite mixuri, poate fi adăugată în salată sau în salata de vinete orientală.
Citește și: Rețetă prăjitura râioasă. Cel mai apreciat desert din toate timpurile