Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta pas cu pas. Iese perfect chiar dacă e prima dată când faci
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 28.12.2023 la 17:33
Actualizat pe 28.12.2023 la 17:33
Ciorba de burtă este delicioasă și multe persoane în consumă mai ales în zilele de sărbători. Mesele în familie pentru perfecte pentru ca ciorba să fie preparată, iar gustul ei este desăvârșit. Iată ce sfaturi trebuie să urmezi pentru un rezultat demențial.
- Rețeta de ciorbă de burtă ca la restaurant
- Iese perfect chiar dacă e prima dată când faci
Ciorba de burtă nu poate lipsi de pe mesele românilor, mai ales în perioadele de sărbători. Ea este delicioasă și iubită de multe persoane, astfel că gospodinele sunt extrem de atente când pregătesc rețeta.
Rețeta de ciorba de burta ca la restaurant
Ciorba de burtă este renumită în România și este pregătită de numeroase gospodine. Pentru a avea un gust delicios, asemenea celei pregătite la restaurant, va trebui să respecți câteva recomandări speciale.
Ingrediente
- 1 kg de burta de vită
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 țelină mică
- 2 foi de dafin
- sare și piper, după gust
- 1 ceapă mare
- 2 linguri de untură sau ulei
- 2 linguri de făină
- 2 linguri de bulion de roșii
- 1 lingură de oțet
- 2 căței de usturoi
- 1 legătură de mărar și pătrunjel pentru garnisit
Mod de preparare, pas cu pas
Prima dată se pregătește burta. Se curăță și spală bine burta de vită sub jet de apă rece. Pune-o într-o oală, adaugă apă suficientă să o acopere, și fierbe-o timp de 10-15 minute. Aruncă apa în care a fiert burta și spală-o bine.
Umple din nou oala cu apă curată și adaugă burta, împreună cu ceapă, morcovi, rădăcină de pătrunjel, țelină, foi de dafin, sare și piper.
Fierbe totul la foc mic până când burta este fragedă (aproximativ 2-3 ore, depinde de grosimea bucatelor de burta).
Separat, într-o tigaie mare, încinge untura sau uleiul și călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă. Adaugă făina și amestecă bine pentru a forma ca un fel de condiment (o pastă de făină și unt/ulei). Pune bulionul de roșii și oțetul, amestecând continuu. Toarnă sosul obținut în oala cu burta fiartă.
La final, se adaugă usturoiul tocat fin în oală și mai lasă totul să fiarbă timp de 10-15 minute. Potrivește gustul cu sare și piper, apoi adaugă mărarul i pătrunjelul tocat pentru a da aromă și prospețime.
Ciorba de burta se servește de obicei fierbinte, cu mămăligă sau cu pâine proaspătă.
Secretele bucătarilor pentru o ciorbă de burtă perfectă
Există mai multe secrete pentru ca ciorba de burtă să fie delicioasă. Un pas important este curățarea și pregătirea burții. Fierberea ei în apă cu legume timp îndelungat este esențială pentru a obține o ciorbă gustoasă și fragedă. Acest proces permite extragerea substanțelor gelatinoase din burta, contribuind la consistența specifică a ciorbei.
Uturoiul tocat fin se pune la sfârșitul procesului de gătire pentru a oferi un impuls de arome proaspete și îmbogățește gustul ciorbei.
Adăugarea de bulion de roșii în sos oferă ciorbei un gust intens și o culoare frumoasă. Acest ingredient este ales adesea pentru a complementa gustul burții și a aduce un echilibru subtil între aciditate și dulceață.
Prepararea unui roux (amestec de făină și grăsime) pentru sos adaugă grosime și textură ciorbei. Acest pas este important pentru a echilibra consistența lichidă a ciorbei, oferindu-i acea vigoare specifică.
CITEȘTE ȘI: Ciorbă pentru masa de Revelion. Ce fel de ciorbă poți servi și când