Ciorbe de post mănăstirești. Cinci rețete simple și foarte gustoase
Publicat pe 03.11.2021 la 12:40 Actualizat pe 03.11.2021 la 12:40
Ciorbele de post mănăstirești sau extrem de simplu de făcut, dar și foarte gustoase. Astfel că mai jos îți prezentăm cinci rețete ale căror ingrediente principale sunt legumele.
- Ciorbele mănăstirești se pot prepara și în propria bucătărie.
- Legumele stau la baza acestor preparate.
Nu mai este mult și se apropie Postul Crăciunului, iar pentru că ne dorim ca tu să fii pregătit, mai jos ți-am detaliat câteva rețete de ciorbe de post mănăstirești, simple și gustoase, pe care oricine, oricând, oriunde le poate prepara.
Ciorba mănăstirească de legume
Ciorba de legume este un preparat de post, iar făcut ca la mănăstire, te asigurăm că nimic nu e greu, dar totul va ieși foarte gustos. Ai nevoie de câteva legume, chiar și după preferințe, timp și îndemânare.
Ingrediente
o mână de păstăi galbene
2 ardei grași
1 dovlecel
4 cartofi
2 morcovi
1 ceapă
4 roșii
1 păstârnac
1 leg mărar
1 leg pătrunjel
1 lg leuștean
o crenguță de cimbru verde
1 l borș de putină
3 lg ulei
Mod de preparare
După curățarea și spălarea legumelor, într-o oală cu apă rece se pun la fiert ceapa, morcovul, păstăile și păstârnacul. După acest pas, se adaugă ardeiul gras, dovlecelul și cartofii și se lasă totul la fiert timp de 20 de minute. Iar înainte de final se adăugă roșiile, condimentele și uleiul. După ce totul e gata se pune și verdeața.
Ciorbă de cartofi foarte gustoasă
Printre mâncărurile de post se numără și ciorba de cartofi. Sățioasă, rapidă și deloc costisitoare, ciorba de cartofi se află printre preferatele celor care țin post sau a celor care nu au prea mult timp de petrecut în bucătărie.
Ingrediente
5-6 cartofi
1-2 morcovi
1 rădăcină pătrunjel
½ rădăcină ţelină
1 legătură leuştean
1 legătură pătrunjel
1-2 căţei de usturoi
200 ml smântână
1-2 linguri făină albă condimente:
sare, piper, boia etc., după gust
opţional, o jumătate de ardei
Mod de preparare
Mai întâi se spală, se curăță și se taie legumele, după care la fiert se pun cartofii, rădăcinoasele și ardeiul. În tot acest timp, separat se amestecă făina cu cu puțină apă până se obține o pastă omogenă, care se adăugă peste legume când sunt fierte. Ulterior, se mai lasă la fiert câteva minute, iar la final se adaugă usturoiul şi verdeaţa tăiată mărunt, iar după doar un minut, se oprește focul şi se pune capacul pentru câteva minute. Poftă bună!
Ciorbă cu fasole de post mănăstirească
O altă ciobă de post, făcută ca la mănăstire, este cea de fasole boabe sau uscată. Rețeta este simplă, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui.
Ingrediente
500 g fasole boabe uscată
2 cepe
1 morcov
2 ardei
100 ml suc de roșii
1 lingură pastă de tomate
1/2 ţelină mică
50 ml ulei
pătrunjel proaspăt
sare şi piper după gust
H3: Mod de preparare
Pentru această rețetă, fasolea boabe trebuie aleasă și pusă la înmuiat cu o seară înainte. Apoi se fierbe în trei ape, cam zece minute, timp în care se spală și se curăță celelalte legume. Într-o altă oală se pune uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se călească. Se adaugă pasta de tomate, sucul de roșii şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă, se mai lasă la fiert încă zece minute și gata. Poftă bună!
Ciorbă de post cu fasole verde
Ciorba de fasole verde este un preparat de post, ce poate fi servit în roice anotimp, de orice, căci este benefic sănătății, dar și ajută la pierderea kilogramelor. Mia jos găsești toate ingrediente de care ai nevoie, dar și modul de preparare, fiind nevoie doar de puțină poftă de masă și dorință de stat în bucătărie.
Ingrediente
500 g fasole verde
3 cartofi medii rosii
4 l apa
1 ceapa medie
1 morcov mare/ 6-7 morcovi baby
1-2 lingurite cimbru uscat
1 lingura marar proaspat tocat
300 ml suc de rosii
3 linguri ulei
sare dupa gust
3-4 linguri otet de mere
Mod de preparare
Pentru început se taie fasolea, cartofii, ceapa și morcovii, iar cele două din urmă se pun la călit în tigaia cu uleiul încins circa două minute. Ulterior, se adaugă și cartofii cu fasolea, dar și sucul de roșii. Următorul pas este să punem apa peste legume, adăugam cimbrul uscat și mărarul, sare după gust și acoperim oala cu capac. Totul se lasă la fiert circa 40 de minute, până ce toate legumele sunt fierte, apoi înainte cu cinci minute de a stinge flacăra aragazului, acriți ciorba cu oțet sau borș și adăugați mărar tocat mărunt. Poftă bună!
Ciorbă de varză de post
Ciorba de varză, nu doar că este un preparat rapid și de post, dar poate fi și unul de dietă. Iată cum se prepară și de ce alimente ai nevoie.
Ingrediente
kg de varza alba dulce, proaspata
3 morcovi
2 radacini de pastarnac
1 radacina de patrunjel
2 cepe medii
400 g rosii in conserva
sare
cateva crengute de cimbru uscat sau marar uscat
1-2 linguri de ulei
verdeata tocata pentru servire
Mod de preparare
La fel ca și la celelalte rețete, mai întâi se spală, curăță și se taie toate legumele, după care se călesc în ulei încins, după care se adaugă doi litri de apă și se lasă la fiert. În tot acest timp, varza și ceapa se taie, iar după 25 de minute de fierbere, peste legume de pe foc, se adăugă și acestea. Apoi, acoperiți oala cu un capac și lăsați totul la foc alte 20 de minute, timp în care adăigați și cimbrul. Iar înainte cu cinci minute ca totul să fie gata trebuie să adăugați și roșiile și sare sau piper după gust. Poftă bună!