Cozonac de casă, rețeta simplă și delicioasă. Trucuri ca să-ți iasă mai bun ca la patiserie

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 10.04.2025 la 15:03
Actualizat pe 10.04.2025 la 15:03
Cozonacul nu are cum să lipsească de masa de Paște, iar varianta tradițională a desertului este cea cu nucă și rahat. Pentru a obține un aluat pufos, este bine să scoți din timp ingredientele, iar drojdia trebuie adusă la temperatura camerei dacă a fost ținută la frigider.

Rețetă simplă de cozonac de casă
Profimediaimages
- Cum se prepară cozonacul
- Cât se lasă la dospit aluatul
Cozonacul cu rahat și nucă este varianta clasică a desertului. În prepararea lui, se poate adăuga și unt topit, pentru a te asigura că va fi pufos. Este recomandat să scoți din timp toate ingredientele de la frigider și indicat este să folosești și drojdie proaspătă.
Rețetă simplă de cozonac de casă
Ingrediente:
- un kilogram de făină
- drojdie proaspătă
- lapte cald
- 200 grame zahăr
- cinci ouă
- ulei
- zahăr vanilat
- sare
- rahat
- nucă
- cacao
- esență de rom
- lapte
- un gălbenuș
Mod de preparare:
Pentru început, se pune drojdia la dospit în lapte cald și se amestecă bine. Se adaugă zahăr, iar mai apoi, se pregătește aluatul format din făină, sare și laptele adăugat treptat. Se adaugă și ouăle și se pune și ulei. Se frământă până când aluatul se desprinde de mâini, iar mai apoi se lasă deoparte pentru o oră.
Cât aluatul este la dospit, se bat albușurile spumă. Mai apoi, se adaugă zahăr și nuca măcinată. Se adaugă și esență de rom, iar mai apoi lapte. După ce aluatul a stat la dospit, se taie în patru bucăți și se întinde pe masă. Se unge cu ulei fiecare bucată și se pune adaugă umplutura cu nucă pe două dintre bucăți. Pe celelalte două se pune rahatul tăiat bucăți și se rulează.
Se împletesc rulourile și se pune în tavă unsă cu unt. Se lasă la crescut încă 40 de minute, iar mai apoi se bagă la cuptor, unde trebuie lăsat în jur 40 de minute. După ce este gata, cozonacul se lasă la răcit zece minute și abia mai apoi poate fi tăiat.
Cât se lasă la dospit aluatul de cozonac
Cu cât aluatul este lăsat mai mult la dospit, cu atât va fi mai pufos. Timpul minim este de două ore, dar poate fi lăsat la dospit și 12 ore. Dacă este mai cald în casă, între 22-25 de grade Celsius, poate fi lăsat mai puțin de 12 ore.
De altfel, este recomandat ca atunci când bați albușurile să adaugi și sare și suc de lămâie, asta pentru că se vor bate mai repede.