Cum faci șarlotă ca pe vremuri. Rețeta bunicii gata în 30 de minute
Publicat pe 17.03.2023 la 11:43 Actualizat pe 17.03.2023 la 11:43
Îți este poftă de ceva duce, însă nu știi ce ai putea să pregătești pentru tine și cei dragi? Noi îți prezetăm cea mai delicioasă rețetă de șarlotă. Cum o poți face ca bunica. Nu vei fi nevoită să stai prea mult timp în bucătărie, asta pentru că delicatesa este gata în numai 30 de minute.
- Reteta de șarlotă ca pe vremuri
- Desertul este gata în 30 de minute
Noi îți prezentăm tot ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă îți dorești să faci o șarlotă așa cum mâncai la bunici în perioada copilăriei. Iată de ce ingrediente avem nevoie, dar și care este modul de preparare.
Ce este șarlota
Șarlota este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri, iar mulți își amintesc cu drag cât de delicioasă era în copilărie. Există numeroase rețete pentru acest desert, însă cea de pe vremuri cucerește pe toată lumea.
Reteta de șarlotă ca pe vremuri
Nu este pentru nimeni un secret faptul că există mai multe variante ale prăjiturii șarlota, însă mulți români o preferă pe cea „originală”. Cum faci prăjitura ca pe vremuri. Noi îți prezentăm rețeta bunicii, gata în 30 de minute.
Ingrediente
- un litru lapte
- 4 linguri făină
- 5 pliculete gelatină albă
- 7 ouă
- două pliculețe zahăr vanilat
- 500 ml frişcă lichidă
- două linguri cacao
- 6 linguri zahăr
Ingrediente pentru șarlotă
- trei ouă
- patru linguri de zahăr
- un praf de sare
- patru linguri de făină
- un plic de zahăr vanilat
Mod de preparare
Pentru început, se pregătește o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol încăpător se bat gălbenușurile de ou cu praful de copt, zahărul și vanilia. La următorul pas se adaugă făina, iar la final albușurile bătute. Aici este foarte important să amestecăm cu grijă.
Turnăm amestecul în tava tapetată cu hârtie de copt și băgăm prăjitura la cuptor, la 180°C, pentru aproximativ 30 de minute. Ulterior se lasă blatul să se răcească bine, câteva zeci de minute.
În tot acest timp ne putem ocupa de șarlotă. Pentru început, se lasă la înumiat gelatină în 300 de ml de lapte rece, de la frigider. Amestecăm gălbenușurile de ou cu un praf de sare, patru linguri de făină și patru linguri de zahăr.
Amestecăm bine și adăugăm peste restul de lapte rece. Punem totul într-o cratiță, pe aragaz, la foc mic, și amestecăm până structura devine mai groasă. Trebuie să avem grijă să punem după vasul în apă rece.
Într-un alt bol batem albușurile de ou cu 8 linguri de zahăr pudră. Le amestecăm apoi bine cu laptele rece și punem apoi cele patru linguri de zahăr. Împărțim totul în 2 porții și le lăsăm să să răcească în frigider timp circa de 15-20 de minute. Se lasă la congelator pentru două ore, iar apoi este gata de servit. Poftă bună!
Idei de servire
Prăjitura șarlota poate fi servită rece. Mulți aleg să o mănânce și caldă, însă este mai bună dacă este ținută la frigider. Fiind un desert delicios, momentul potrivit în care să o servești este după masă.
Poți mânca prăjitura șarlota și iarna, dar mulți preferă să o gătească când este cald afară, mai ales pentru că este un desert destul de rece.
Citește și: Prăjitură cu mere și griș. Rețeta care nici nu ai zice că este de post