Cum prepari cătină cu miere, o rețetă cu multe beneficii pentru toată familia
Publicat pe 12.10.2021 la 18:48 Actualizat pe 12.10.2021 la 18:48
A venit sezonul rece, astfel că pentru o sănătate de fier și o imunitate crescută, multă lume recomandă consumul de cătină în combinație cu miere. Această rețetă, despre care vorbim în rândurile ce urmează, are o mulțime de beneficii pentru toată familia.
- Cătina, un aliment ce provine din Asia Centrală.
- Cătina se poate consuma prospătă, uscată, dar și în diferite combinații.
Cătina este unul dintre alimentele pe care le poate consuma toată familia, căci conține un mare complex de vitamine, cum ar fi: vitamina C, A, B1, B2, B6, B9, E, K și P. De asemenea, pentru o alimentație sănătoasă, cătina mai este recomandată consumului și pentru că este bogată în calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.
Ce beneficii are cătina cu miere
Cătina cu miere, dacă nu știați deja are o mulțime de beneficii. Printre acestea vă enumerăm mai jos câteva dintre ele. Dacă aveți astfel de probleme de sănătate atunci, cu siguranță, rețeta de mai jos vă este dedicată.
- reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare
- întărește sistemul imunitar
- previne apariția ulcerului gastric
- oferă piele elasticitate
- previne îmbătrânirea
- crește rezistența fizică și psihică
- reduce inflamațiile
Rețeta clasică de cătină cu miere
Rețeta clasică de cătină cu miere este foarte cunoscută și pusă în practică de gospodinele din toată țara. Ea poate fi sub formă de sirop sau tinctură.
Ingrediente
cătină
miere
Mod de preparare
Conform rețetei clasice, cătina cu miere se prepară astfel, fiind cel mai ușor mod de a face ceva bun și sănătos. Se ia un borcan în care se adaugă două părți de boabe de cătină și o parte de miere, se amestecă, apoi se lasă la macerat timp de aproximativ 3 săptămâni.
Cătină uscată cu miere
Rețeta de cătină uscată cu miere este la fel de ușor de preparată ca pe cea care v-am descris-o mai sus. Doar că în acest caz aveți nevoie de mai mult timp, căci înainte de cele trei săptămâni de macerat, boabele de cătină trebuie culese, spălate și lăsate la uscat.
Ingrediente
- cătină uscată
- miere
Mod de preparare
După perioada de uscare, timp în care boabele de cătina s-au stafidit, se ia un borcan, cât de mare se dorește, două părți trebuie umplute cu boabele uscate de cătină, iar o parte cu miere. După ce compoziția este gata, se amestecă și timp de câteva săptămâni se lasă la macerat.
Rețeta de cătină cu miere și propolis
O altă rețetă care conține cătină, cel mai sănătos fruct, este și cea care combină mierea cu propolisul. Sucul sau pasta de cătină cu miere și propolis este foarte ușor de obținut, fiind nevoie doar de câteva zeci de minute și trei ingrediente.
Ingrediente
- 1 kg catina
- 800 grame miere
- 100 grame propolis
Mod de preparare
Pentru această rețetă avem nevoie de boabe de cătină spălate, date prin fixer până se obține o pastă subțire. Această pastă trebuie lăsată la scurs, iar când tot sucul din ea este strecurat într-un alt bol se amestecă cu miere până când totul devine omogen.
Ulterior se adaugă și propolisul și se lasă la dizolvat timp de 30 de minute. După care se amestecă din nou compoziția, iar când devine omogenă, aceasta trebuie pusă în borcane sau sticle curate și lăsate la macerat timp de două săptămâni.
Cătină cu miere și ghimbir
O altă rețetă prin care te poți asigura că ai o imunitate de fier și că previ apariția anumitor boli este amestecul de cătină cu miere și ghimbir. Nectarul obținut din cele trei ingrediente este delicios și ușor de preparat.
Ingrediente
Ai nevoie doar de puțină răbdare și de următoarele ingrediente:
- 1 kg fructe de cătină
- 100 gr ghimbir
- 500 gr miere de albine
Mod de preparare
Așa cum spune la carte, prima dată trebuie spălate boabele de cătină, după care trebuie trecute printr-un blender. Când totul a devenit o pastă, se adaugă ghimbirul curățat și răzuit, dar și mierea. Astfel, toate acestea trebuie din nou amestecate bine până când rezultatul final va fi o pastă consistentă. Acest amestec se poate ține la frigider timp de 2-3 săptămâni sau se poate pune la macerat și consumat în timp.
Cine poate să consume cătină cu miere
Este recomandat ca în fiecare dimineață să se consume o linguriță de cătină pe stomacul gol, însă, această cură nu trebuie să fie mai lungă de o lună de zile și nu este recomandată persoanelor care au trecut recent printr-o intervenție chirurgicală sau bebelușilor. În rest, toată familia o poate consuma, însă doar la recomandara specialiștilor, în funcție de sănătatea organismului fiecăruia.
Citește și: Mierea este aliment de post? Ce conține ea și ce spun preoții