Cum să faci cel mai bun aluat de cozonac? Rețeta veche a bunicii pentru Paște
Publicat pe 29.03.2022 la 13:05 Actualizat pe 29.03.2022 la 13:05
Pregătești destul de des cozonac și niciodată nu îți iasă cum îți dorești? Ei bine, noi îți prezentăm o rețetă veche a bunicii cu care sigur nu dai greș. Iată cum să faci cel mai bun aluat de cozonac!
- Cum să faci cel mai bun aluat de cozonac
- Rețeta veche a bunicii
Știm că aluatul de cozonac îți dă bătăi de cap de fiecare dată când îl pregătești. Iată cum să faci acest proces mai ușor pentru tine și mai gustos pentru cei dragi! Secretul stă în frământare, dospire și așezarea ingredientelor pe rând.
Ingrediente pentru aluat:
-500 g făină
-100 ml lapte
-25 g de drojdie proaspătă
-70 g de zahăr
-2 ouă
-70 g de unt
-o esență de vanilie
-sare
-2 linguri de ulei de floarea soarelui
-coaja rasă de lămâie sau portocală
Mod de preparare:
Prima data se pune drojdia într-o cană și se dizolvă în puțin lapte călduț. Se ia un vas mai mare în care se pune făina și se adaugă drojdia.
Într-un alt bol se bat gălbenușurile împreună cu laptele și zahărul. Se pune o esență de vanilie și coaja rasă și se amestecă foarte bine. Compoziția se pune în vasul cu făină, adăugând puțină sare. Totul se amestecă foarte bine.
Mai apoi, adăugăm untul și două linguri de ulei, apoi amestecăm toate ingredientele foarte bine. După ce ați format această compoziție treceți la frământat! Se frământă totul foarte bine până când aluatul de cozonac devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Acesta se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit o oră într-un loc călduros. După ce aluatul a crescut îndeajuns, se împarte în patru bucăți egale și se împletește.
Se umple cu orice doriți și va place, apoi se bagă la cuptor la 180° Celsius pentru aproximativ o oră sau două (depinde de cuptor).
Citește și: Prăjitura „Alb-negru”. Cea mai delicioasă rețetă