Cum se face sosul pesto. Rețeta clasică italiană
Publicat pe 13.05.2021 la 21:41 Actualizat pe 13.05.2021 la 21:42
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sosul de pesto se numără printre cele mai gustoase sosuri. Pe lângă faptul că este rapid de făcut, acesta are și un gust foarte bun, dar mai ales, se potrivește în combinație cu orice. Iată care este rețeta clasică italiană, dar și ce trucuri există pentru un sos pesto perfect.
- Trucuri pentru un sos pesto perfect.
- Cu ce se mănâncă sosul pesto?
Sosul de pesto este un adevărat deliciu, iar italienii ne pot confirma acest lucru. ”Pesto alla genovese” (n.r. sosul de pesto în italiană) este originar din orașul italienesc Genoa, capitala regiunii Liguria. Cât despre denumirea acestuia, sosul de pesto provine de la verbul din limba italiană ”pestare” (n.r. a zdrobi) și face refeire la metoda originală de pregătire a sosului. Vă prezentăm astăzi rețeta clasică italiană, dar și câteva trucuri pentru un sos de pesto ca la carte.
Ce este sosul pesto
Cât despre ce este sosul de pesto, vă spunem că acesta este un sos rapid de făcut, cu un aspect plăcut, dar mai ales, cu un gust perfect. Unde mai puneți că sosul de pesto poate fi folosit în orice combinație, indiferent de preparatele pe care vreți să le gătiți, dând un gust de-a dreptul fenomenal.
Reteța clasică de sos pesto
Rețeta clasică de sos pesto este cea mai simplă de făcut și poate fi preparată de orice gospodină, în casă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar mai ales, cum trebuie să prepari corect sosul de pesto mult dorit.
Ingrediente
- -40 g de semințe de pin;
- -5 căței de usturoi (sau după gust);
- -sare, după gust;
- -o legătură de busuioc;
- -80 ml de ulei de măsline;
- -70 g de parmezan (sau după gust).
Mod de preparare
Cât despre modul de preparare, simplu ca ”bună ziua”. În primul rând, se prăjesc semințele curățate de pin într-o tigaie uscată, până în momentul în care devin aurii. Mai apoi, se spală și se lasă la uscat frunzele de busuoic, timp în care se curăță cățeii de usturoi. Se adaugă semințele de pin, usturoiul, frunzelede busuioc și sare, după gust, în blender și se pasează foarte bine. Compoziția obținută se pune într-un bol adânc și se amestecă cu parmezanul ras.Se adaugă uleiul de măsline și se amestecă foarte bine.
Trucuri pentru un sos pesto perfect
Și dacă vrei ca totul să iasă perfect, iată și câteva trucuri pentru un sos de pesto ”ca la mama acasă”. Este indicat să pui usturoi cu măsură. Cu toate că îți place gustul și mirostul, încearcă nu acaparezi sosul de pesto numai cu usturoi. De asemenea, nu există rețeta perfectă de sos de pesto fără parmezan. În pesto ai nevoie neapărată de brânză tare, groasă, sărată, dar mai ales, și cel mai important, cu gust puternic.
Un alt sfat este să păstrezi sosul de pesto în frigider. Pesto se oxidează imediat ce ia contact cu aerul și capătă o culoare marone, deloc plăcută vizual. După ce termini de gătit, acoperă-l cu o folie și bagă-l la rece.
Cu ce se mănâncă sosul pesto
Și dacă te întrebi cu ce este indicat să mână sosul de pesto, ei bine, ținem să-ți spunem că lista este una foarte lungă. Începând de la clasicele paste, până la pizza, omlete, alături de carne albă, în sandwich-uri, cu pește, cu pui, iar preparatele pot continua la nesfârșit.
Citește și: REȚETE pentru vară: Paste cu sos pesto, pătrunjel și mazăre