Cum se sterilizează corect borcanele de conserve. Cele mai cunoscute metode
Publicat pe 05.10.2021 la 16:04 Actualizat pe 05.10.2021 la 16:06
Pentru sterilizarea borcanelor de conserve există multe modalități, însă cu siguranță sunt persoane care nu știu exact ce variantă ar fi mai corectă și mai practică. Astfel, noi ne-am gândit să îți prezentăm cele mai cunoscute metode pe care le-ai putea folosi pentru sterilizarea borcanelor cât mai rapid și ușor.
- Temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor de conserve
- Metode de sterilizare a borcanelor
Atunci când vine toamna, iar diminețile devin din ce în ce mai răcoroase, știi că urmează unul dintre cele mai plăcute momente ale anului și anume pregătirea murăturilor sau a gemurilor de fructe.
Alături de calitatea fructelor și a legumelor, precum și de modul în care le fierbi, o importanță deosebită trebuie acordată și etapelor de conservare a acestora. Astfel că pregătirea borcanelor înainte să fie umplute este foarte importantă.
La ce temperatură se sterilizează borcanele
Înainte de a aseza legumele sau fructele, borcanele trebuie spălate și sterilizate. Prin acest procedeu se distrug microorganismele (bacterii, spori de mucegai) si conservele se pastreaza în bună regulă. Temperatura optima de sterilizare este 105 – 110 grade Celsius.
Cum se pot steriliza borcanele. 3 metode
Mai jos ți-am pregătit cele mai cunoscute trei metode pentru sterilizarea borcanelor, pe care le poți încerca și cu siguranță îți vor fi de ajutor.
Sterilizarea borcanelor pline în cuptor
Sterilizarea conservelor la cuptor dureaza de 2 ori mai mult decat cea la foc deschis, pe aragaz, însa este mai comodă. Nu mai ai bătăi de cap cu stropitul sau cu focul prea mare sau prea mic, iar cuptorul are inerție termică mare, astfel păstrează căldura și după ce este decuplat.
Se alege o oală încăpătoare, pe fundul ei se așterne un prosop de bucătărie, iar ulterior se așează borcanele. Apoi se toarnă apă rece pănă la mijlocul acestora.
Cuptorul trebuie să fie rece când se introduce în el oala cu conserve și apa.
Coacerea în baie de apă la cuptor este folosită des la crema de zahăr ars sau la sufleuri delicate. Apa din jurul formelor încălzeste omogen si încet continutul lor.
Se inchide usa cuptorului si se porneste căldura. Daca aveti cuptor electric il setați la 150 C, dacă e pe gaz il puneti la căldură medie spre mică. Ulterior trebuie să urmariți momentul în care apa din jurul borcanelor începe să fiarbă. Durează aproximativ o oră până ajung la fierbere. Din acel moment se scade temperatura la 120 C si se cronometrează 30-60 de minute.
După scurgerea acestui timp se inchide sursa de caldură a cuptorului, se intredeschide usa lui si se acoperă oala în care sunt introduse borcanele cu un prosop gros. Se lasă la răcorit câteva ore, cu ușa întredeschisă.
Sterilizarea borcanelor la cuptorul cu microunde
Borcanele se spală bine cu detergent si apă fierbinte si se lasă să se scurgă.Se pun în cuptorul cu microunde, având grijă să nu se atingă între ele. Cuptorul se setează pentru un minut.
Capacele borcanelor nu pot fi sterilizate la microunde, dar la cuptorul clasic de la aragaz.
După ce au fost sterilizate în cuptorul cu microunde, borcanele se pot folosi imediat sau se pot lăsa la răcit.
Sterilizarea borcanelor la bain-marie
Într-o cratiță încăpătoare, se asterne o carpă de bucatarie, pe fundul ei. Se pun borcanele pe cârpă și se toarnă apa rece pană la 3/4 din înălțimea lor. Niciodată nu se pune apa până la buza borcanului sau peste nivelul capacului.
Deasupra borcanelor se așează o a doua cârpă udă sau o hartie de copt pusă dublu, mototolită si umezită. Este nevoie de acest „capac” pentru a crea o temperatură constantă în jurul conservelor și pentru a „ridica” temperatura din jur la peste 100 C. Daca apa fierbe la 100 C, aburul atinge cu ușurință 130 C.
Oala pregătită se pune pe aragaz la foc mic-mediu și se asteaptă momentul în care apa din oală incepe să fiarbă. Țineti cont de faptul că va dura vreo 40-50 de minute până ce ajunge totul la punctul de fierbere. Din acel moment se cronometreaza 30-60 de minute.
Apoi se stinge focul si oala se trage cu grijă deoparte. Imediat se invelește cu un prosop gros curat si se lasă câteva ore să se răcorească încet.
Citește și: Zarzavat pentru ciorbă la borcan. Trei rețete utile