Dovleac copt la cuptor. 5 rețete pentru toata familia
Publicat pe 14.10.2021 la 17:53 Actualizat pe 14.10.2021 la 17:53
Dovleacul este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii, astfel că este foarte apreciat și consumat de multe persoane. Este recomandat de dieticieni pentru că are proprietăți benefice pentru organism și multe alte substanțe nutritive. Mai jos o să găsiți mai multe rețete de dovleac pe care le puteți încerca și cu siguranță toată familia o să fie încântată de gustul delicios al preparatului.
- Cinci rețete de dovleac la cuptor
- Beneficiile dovleacului la cuptor
Dovleac copt la cuptor cu miere și nucă
Ingrediente
1 dovleac de placinta de 2 kg
100 g miere
100 g nuca tocata
Mod de preparare
Se spală dovleacul, apoi se taie in fasii potrivite , în cubulețe sau dreptunghiuri după preferință fiec,apoi se înlătură partea cu semințe. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă, puteti folosi chiar tava cuptorului. Se pun fâșiile de dovleac în tavă, la distanță una de alta, apoi se trec prin miere sau se ung cu miere și deasupra se presară nuca tocată marunt la cuțit.
Se preîncalzește cuptorul la 180 de grade si se dă tava la copt pentru circa 25-30 de minute până se rumenesc frumos la suprafață. După ce s-au copt se lasă să se răcorească puțin,apoi se pot consum călduțe.
Dovleac copt cu iaurt
Ingrediente
1 dovleac
3 oua
2 linguri îndulcitor
300 gr iaurt
1 esenta de vanilie
Mod de preparare
Dupa ce se curăță bine dovleacul, se umple cu apă și se măsoară ce cantitate intră în el. În funcție de asta amestecați ingredientele, plus câteva cuburi de dovleac. Se pune într-o crăticioara cu apă si se pune la cuptor, la foc mare.
Când s-a copt se scurge apa si se lasă la racit.
Dovleac copt cu lapte
Ingrediente
3 felii de dovleac
câteva cristale de sare de mare
1lingură zahar
500 ml lapte
praf de nucșoară
Mod de preparare
Feliile de dovleac curățate de semințe, se pun în tavă pe hârtie de copt și se lasă la cuptor 1h. Se curăță coaja care s-a întărit si miezul se pasează cu blenderul sau instrumentul cu care pasăm cartofii pentru piure.
Se pune rezultatul intr-un vas pe foc împreuna cu sare, zahăr si lapte fiert într-un alt vas, iar după câteva clocote se oprește focul, se potriveste de gust si se serveste imediat cu nucsoara deasupra sau amestecat.
Dovleac copt cu orez
Ingrediente
1 dovleac
60gr de orez cu bob lung
o ceapa mare si doi ardei
o radacina de pastarnac
o radacina de patrunjel
supa de legume
piper si sare
Mod de preparare
Se spală dovleacul si se taie doar capacul in asa fel incat deschiderea sa nu fie foarte mare pentru ca peretii dovleacului trebuie sa sustina umplutura in timpul coacerii.
Scobiti dovleacul pentru a elimina semintele. Dovleacul se pune pe tava si se adauga in interiorul sau un pahar de apa. Dati 20 de minute la cuptor la foc mediu dovleacul cu putina apaa inel. Dupa cele 20 de minute eliminati apa din dovleac si il mai lasati alte 20 de minute la cuptor tot la foc mediu.
Intre timp trebuie pregatit orezul, care se spală în mai multe ape si se lasa la inmuiat. Cat timp se inmoaie trebuie pregatite si legumele. Acestea se călesc intr-o lingura de ulei de masline, iar cand sunt inmuiate suficient se adauga orezul peste legume in tigaie. Se amesteca bine si se lasa pilaful obtinut timp de trei minute la foc mediu.
După asta, se adaugă supa de legume peste pilaf. Măsura pe care trebuie sa o tineti minte este că la o masura de orez se pun trei masuri de supa.
Se scoate dovleacul din cuptor si se umple cu amestecul de orez si legume. Peste orez se mai adauga cateva linguri de apa si se da totul la foc domol asezat intr-o tava mare pe hartie de copt unsa cu ulei. Dovleacul trebuie lasat la cuptor pana se rumeneste.
Retetă de dovleac pentru bebeluși
Ingrediente
700g dovleac, tocat marunt
2 mere, tocate mărunt
Mod de preparare
Dovleacul se găteste la aburi 7-10 minute, apoi se adaugă mărul pentru inca 10 minute sau până ce ambele sunt moi. Se mixeaza intr-un blender pana la omogenizare si se serveste caldut.
Dovleac copt la cuptor calorii
Este una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, 100 de grame avand doar 26 cal si nu contine grasimi saturate sau colesterol, în schimb este o sursă bogată de fibre dietetice, anti-oxidanti, minerale si vitamine.
Dovleac copt la cuptor beneficii
Este recomandat de dieteticieni în controlul colesterolului si în programele de reducere a greutatii.
Dovleacul depozitează multe vitamine antioxidante, precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cu un continut de 7384 mg de vitamina A la 100 g, oferă aproximativ 246% din DZR din aceasta vitamină.
Citește și: Compot de gutui pentru iarnă. Trei rețete pentru toate gusturile