Ingredientul ieftin pe care trebuie să îl adaugi în socată. Îi dă un gust dulce-acrișor fabulos

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 02.05.2025 la 22:49
Actualizat pe 02.05.2025 la 22:49
Socata este băutura sezonului din luna mai. Dacă vrei să te bucuri de un gust fabulos, dulce-acrișor, trebuie să adaugi neapărat acest ingredient. Este ieftin și echilibrează aromele din socată.

Socata tradițională este băutura sezonului.
Profimedia
- Cum prepari cea mai delicioasă socată
- Un ingredient ieftin echilibrează aromele
Românii folosesc florile de soc pentru a pregăti una dintre cele mai delicioase băuturi ale verii. Sezonul se apropie, astfel că noi îți prezentăm un secret care te va ajuta să transformi socata îmn băutura preferată a familiei sale.
Ce ingredient ieftin trebuie să adaugi neapărat în socată
Socata se pregătește foarte ușor, conform rețetei tradiționale. Ai nevoie de câteva ingrediente de bază, dar și de un ingredient secret, care îi va da aciditatea și echilibrează aromele, astfel încât să fie dulce-acrișor.
Este vorba despre drojdie. Bunicile noastre adaugă 5 grame de drojdie la 10 litri de apă. Acest ingredient poate fi înlocuit cu câteva boabe de orez. Indiferent de alegerea pe care o faci, rezultatul este același.
Socata ta va fi mult mai aromată și acidă dacă adaugi fie drojdie, fie boabe de orez. Acestea se adaugă încă de când pregătești borcanele cu socată și se țin până când sucul este gata, pentru rezultate garantate.
Rețetă tradițională de socată
Cea mai delicioasă socată este cea preparată după rețeta tradițională românească. Proporțiile ingredientelor pe care le adaugi sunt foarte importante pentru a asigura un gust echilibrat și delicios. De asemenea, poți să adaptezi rețeta după propriile preferințe. De exemplu, dacă îți dorești să fie puțin mentolată, este recomandat să adaugi câteva frunze de mentă.
Ingrediente
- 10 litri de apă
- 15 flori de soc
- 5 lămâi
- 1 kilogram de zahăr
- 5 grame de drojdie
- 10 frunze de mentă
Mod de preparare
Se adaugă ingredientele într-un borcan mare și se adaugă apă pe deasupra. Se amestecă până se topește tot zahărul și se lasă aproximativ 4 zile la soare. Se degustă regulat pentru a verifica dacă socata are aroma dorită. Când este gata, se strecoară în sticle.
Citește și: Cum să faci socată cu căpșuni. Băutura care îți va încânta papilele gustative în acest sezon