Ingredientul pe care trebuie să îl pui în murături ca să nu se mai înmoaie. Reţeta adevăratelor gospodine
Publicat pe 28.07.2023 la 15:47 Actualizat pe 28.07.2023 la 15:47
Murăturile, numite și "farmacie" la borcan, prin conservare îşi păstrează vitaminele şi chiar dobândesc proprietăţi curative. Alimente ce au o mulțime de beneficii, murăturile dețin și un secret pentru a ieși perfecte. Care este ingredientul pe care trebuie să îl pui în murături că să nu se mai înmoaie.
- Ce trebuie să pui în murături ca să nu se mai înmoaie
- Reţetă pentru cele mai gustoase gogonele murate
Prin definirea științifică, murăturile sunt alimente care prin procesul de fermentație, singure sau cu ajutorul Lactobacillus-ului plantarum, își scad pH-ul, își măresc aciditatea astfel putând fi conservate mai multe luni sau peste un an. Mai mult decât atât, în procesul de murare alimentele sunt scufundate în saramură sau într-o soluție de oțet.
Ce trebuie să pui în murături ca să nu se mai înmoaie
Gospodinele știu că, prin conservare, murăturile îşi păstrează vitaminele şi chiar dobândesc proprietăţi curative. Ei bine, un lucru mai puțin cunoscut este faptul că prima legumă murată a fost castravetele, iar potrivit legendei acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată cu vreo două mii de ani înainte de Hristos.
pe internet există o mulțime de rețete pentru a prepară murăturile, însă cea mai sănătoasă este fermentarea naturală, care presupune ca fructele sau legumele să fie puse în apă cu sare.
Indiferent de reţeta pentru murături pe care o urmaţi, condimentele precum muştarul, mărarul, usturoiul sau hreanul sunt ingrediente necesare.
Ingrediente
-2,5 kilograme gogonele;
2 morcovi;
-1 mâna flori de conopida;
-4 linguri de sare grunjoasa;
-1 tulpina hrean;
-1/2 tulpina marar uscat;
-frunze de telina;
-4 foi de dafin;
-8 catei de usturoi;
-1 lingura boabe de piper;
-1 lingura boabe de mustar.
Mod de preparare
Primul lucru pe care trebuie să îl știi înainte de a prepara murături este că borcanele în care urmează să fie puse acestea trebuie sterilizate.
Apoi, urmează pasul unde vei curăţa morcovii şi usturoiul. Tot atunci vei tăia și morcovii rondele, și se va curăţa hreanul şi se va tăia și acesta în patru pe lungime. În tot acest timp, se pun trei litri de apă şi patru linguri de sare pe foc. Ține minte că apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte.
Apoi, pe fundul borcanului se aşează un strat de tuplini de mărar rupte şi frunze de ţeină. Apoi se aşează gogonelele cu flori de conopidă şi rondele de morcovi. Nu uita că vine pasul când va fi nevoie să adaugi boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele. Tot acum se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină.
În final se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. După care, borcanele se sigilează bine cu un capac sau cu folie.
Ce trebuie să pui în murături pentru ca acestea să nu se înmoaie
Ei bine, pentru ca murăturile să nu se înmoaie după conservare trebuie să folosiţi sare specială pentru murături. Trebuie să aveţi grijă ca întotdeauna borcanul să se închidă etanş şi nu uitaţi să puneţi la loc legumele pe care le-aţi scos şi nu le-aţi consumat.
CITEȘTE ȘI: Murături în oțet sau murături în saramură? Care dintre cele două sunt mai sănătoase