Mâncare de urzici cu mălai. Cea mai bună rețetă
Publicat pe 04.05.2022 la 17:45 Actualizat pe 04.05.2022 la 17:45
Mâncare de urzici cu mălai este rețeta copilăriei pe care bunica o pregătea cu dragoste. Este un preparat muntenesc și este foarte gustos. Se prepară rapid, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui. Este perfectă dacă o servești alături de un ou ochi moale.
- Mâncarea de urzici cu mălai aduce aminte de gustul copilăriei
- Iată cum se prepară
Urzicile cu mălai este o mâncare ușoară, gustoasă și sănătoasă, mai ales prin raportul de minerale și vitamine aduse de urzici, dar și de pătrunjelul și leușteanul proaspăt. Este un preparat pe care cu toții l-am mâncat în copilărie preparat de către bunici. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare pentru această rețetă gustoasă.
Ingrediente
1 kg urzici
150 gr mălai
2 linguri ulei de floarea soarelui
1 legătură de ceapă verde
2 căței de usturoi
sare, după gust
Mod de preparare
Mai întâi ne ocupăm de urzici pe care trebuie să le spălăm în multe ape reci până când ultima apă va fi limpede. Punem un vas cu 500 ml de apă la fiert. Alegem frunzele urzicilor și le punem într-un vas cu strecurătoare. Turnăm apă rece peste ele și le clătim bine, apoi le scurgem. Lucrăm cu mănuși ca să nu ne înțepe urzicile, cu toate că se spune că face bine la reumatism pișcătura de urzică. După ce clătim bine urzicile și le scurgem, le scufundăm în apa care fierbe și le lăsăm 7-8 minute, nu mai mult. Nu aruncăm apa, pentru că vom folosi din ea la mâncarea de urzici frecate cu mălai. După ce opărim urzicile, le lăsăm în sită la scurs. Punem uleiul într-o tigaie la încins. Adăugăm ceapa tocată rondele și cățeii de usturoi, de asemeni, tocați rondele. Le lăsăm până se pătrund și își degajă aroma. Tocăm urzicile scurse și ușor temperate și le frecăm bine cu mălaiul, folosind o spatulă de lemn. Bunica mea le freca în mâini. Adăugăm urzicile frecate cu mălai în tigaia de pe foc și le amestecăm bine cu ceapa și usturoiul. Când mălaiul începe să se hidrateze, începem să turnăm din apa fierbinte și amestecăm ușor. Fierbem mâncarea de urzici frecate cu mălai până când mălaiul este bine fiert. Adăugăm și câte puțină sare pe parcursul fierberii. Adăugăm din apa în care au fiert urzicile, doar atât cât necesită mălaiul să se hidrateze. Gustăm mâncarea și îi potrivim gustul de sare, eventual și de piper. Tot opțional se adaugă și pătrunjel verde. Eu nu am pus decât sare, am vrut o mâncare simplă, țărănească, așa cum o făcea bunica mea. Mâncarea de urzici cu mălai se servește simplă și este foarte gustoasă și sățioasă, perfectă pentru perioada de post dinaintea sărbătorilor pascale.
Ce beneficii are mâncarea de urzici
Urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, clorofilă, săruri minerale, substanțe proteice, acid folic, și multe altele. Urzica vitaminizează și remineralizează organismul, elimină starea de anemie, echilibrează sistemul de apărare al organismului, curăță sângele. De asemenea, urzicile sunt recomandate în tratarea afecțiunilor renale, afecțiuni circulatorii, ulcer varicos sau hemoroizi, afecțiuni gastrice, hepatice, intestinale etc.
Cu ce se poate servi mâncarea de urzici
Mâncarea de urzici se poate servi simplă sau în diferite combinații, în funcție de gustul fiecăruia. Acest fel de mâncare se poate servi alături de mămăligă și ou ochi, doar cu mămăliga sau doar cu ou. Fiecare este liber să încerce orice combinații îi trece prin cap, dacă este considerată delicioasă