Nu arunca mămăliga rămasă! 3 rețete cu mămăligă rece foarte gustose și rapide
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.02.2023 la 17:51
Actualizat pe 27.02.2023 la 17:51
Mămăliga este un preparat ieftin, motiv pentru care oamenii îl gătesc în cantități mari. De cele mai multe ori, oamenii nu mănâncă toată mămăliga pe care au gătit-o, astfel că ajunge la coțul de gunoi. Însă, trebuie să știe că soluția nu este să o arunce, pentru că există trei rețete ideale care te vor învăța cum să o ”reciclezi”, gătind reparate reci, gustoase și rapide.
- Ce să faci cu mămăliga rămasă
- Trei idei despre cum să o refolosești în alte preparate
Multă lume s-a confruntat cu această problemă, însă nu mulți au știut cum să economisească banii de mâncare și să o refolosească. Mămăliga rămâne în frigider, de cele mai multe ori, iar oamenii o aruncă la gunoi, fără să știe ce preparate delicioase pot crea. Ca să vă venim în ajutor, vă prezentăm trei idei de rețete, care vă vor ține departe de risipa alimentară.
Mămăliga rămasă e un ingredient versatil și bun de folosit în multe rețete
Este un preparat simplu, care nu necesită alte ingrediente decât mălai și apă, astfel că poate să fie ușor de combinat sau adăugat în alte preparate. Există o mulțime de rețete care devin mult mai gustoase după ce adăugați mămăligă sau poate să fie folosită pentru creearea altor preparate, la care nici nu te-ai fi așteptat.
Mămăliga rezistă mult în frigider, astfel că după ce te-ai săturat de ea, poți să o refolosești ușor la alte preparate, pentru care ai nevoie de doar câteva ingrediente, pe care sigur le ai deja în casă. În acest fel, o să reduci atât risipa alimentară, cât și cheltuirea banilor, care pot fi economisiți pentru alte nevoi.
Rețetă mămăligă prăjită
Nu te-ai fi gândit că un preparat atât de simplu precum mămăliga poate să devină un aperitiv ingenios, pentru care aui nevoie de doar câteva ingrediente. Acestea se adaugă la mămăliga deja gătită și va rezulta un preparat delicios, pe placul tuturor.
Ingrediente
Ingrediente pentru mămăligă
- 250 grame de mălai
- 1.250 ml de apă
- 50 de grame de cașcaval
- 20 de grame de parmezan
- 20 de grame de unt
- sare și piper
Îngrediente pentru prăjit
- aproximativ 3 linguri de ulei
- condimente precum oregano sau rozmarin
- 20 de grame de unt
Mod de preparare
Mămăliga rece rămasă se taie în felii sub orice formă dorești, însă una dintre cele mai dorite sunt cele lungi, sunt forma de stickuri. Bucățile tăiate se adaugă într-o tigaie cu unt încins, unde au fost adăugate înainte și condimentele. Acestea trebuie întoarse doar atât când sesizezi că este neapărată nevoie, deoarece se vor rupe ușor. După ce s-au prăjit suficient, se scot și se absroarbe uleiul, apoi pot fi servite cu diferite sosuri, unul dintre cel mai apreciat fiind cel de smântână cu usturoi.
Rețetă de “cartofi prăjiți” din mămăligă
Ingrediente
- mămăligă rece
- ulei de măsline
- făină de mălai
- parmezan
Mod de preparare
Această rețetă este una extrem de simplă. Tot ce trebuie să faci este să preîncălzești cuptorul la 230 de grade Celsius, să tai mămăliga rece în forme de cartofi prăjiți, îi așezi pe o tavă, se adaugă peste ea ulei de măsline și se presară pudră de făină de mălai. Se bagă la cuptor și se lasă acolo până se rumenesc, apoi îi porți servi cu parmezan.
Desert italian cu mămăligă prăjită
Mămăliga este, de cele mai multe ori, servită cu brânză sau diferite sosuri. Însă, în Italia este un adevărat preparat versatil, care poate să devină și un desert specific. Rețeta este simplă și este gata în doar câteva minute. Tot ce trebuie să faci este să tai mămăliga în bucăți dreptunghiulare, se prăjesc într-o tigaie cu unt și ulei, până devin maronii. Apoi, se pun pe o farfurie și se presară parmezan, iar la final se pot servi calde.
Cum se păstrează mămăliga rămasă
Mămăliga rămasă se poate păstra ușor, fără să devină uscată, doar respectând câteva reguli. Eeste important să fie depozitată la frigider pentru maxim 3 zile, într-un recipient închis de plastic. Este total nerecomandat să fie bpgată la congelator.
Se poate reîncălzi mămăliga rece?
Dacă ai rămas cu prea multă mămăligă și vrei să o servești și ziua următoare, poți să o reîncălzești fără griji. De asemenea, această regulă se aplică și în cazul celei prăjite, care va deveni din nou corcantă după ce a stat la frigider.
Citește și: Ingredientul secret pentru cea mai cremoasă mămăligă. De acum vei prepara rețeta în acest fel