Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii. Ce să adaugi pentru a rămâne suculente
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 04.02.2025 la 21:05
Actualizat pe 04.02.2025 la 21:05
Una dintre cele mai populare rețete care îți vor aminti cu siguranță de copilărie este cea de pârjoale. Se gătesc rapid și nu ai nevoie de prea multe ingrediente.
- Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii
- Ce să adaugi pentru a rămâne suculente
Pârjoalele pot fi servite atât calde, cât și reci, alături de piure de cartofi sau alte garnituri. Se fac rapid și pot fi gătite atât în tigaie, cu puțin ulei, dar și la cuptor.
Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii
Ingrediente:
- carne tocată
- usturoi
- ceapă
- ouă
- morcovi
- miez de pâine
- mărar
- ulei
- opțional pesmet sau făină
Mod de preparare:
Pentru început, se pun feliile de pâine la înmuiat în lapte. Între timp, se curăță legumele și se dau cartofii pe răzătoare. Se procedează la fel și cu morcovii, iar ceapa se toacă mărunt. Se taie și verdeața și se curăță usturoiul. Mai apoi, se stoarce miezul de pâine și se adaugă într-un bol peste care se pune carnea tocată, preferabil amestec porc - vită, ceapa, cartoful, morcovii, mărarul și pătrunjelul, sare și piper.
Se pun și ouăle, iar mai apoi se amestecă bine. Într-un alt bol se pune apă și într-o altă farfurie pesmet sau făină prin care să fie date pârjoalele înainte să fie puse în tigaie. Se ia câte puțin din compoziția omogenă, după ce s-au umezit mâinile și se formează pârjoalele care se dau prin pesmet sau făină.
Într-o tigaie, se pune uleiul la încins și se adaugă pe rând. Ar trebui lăsate să se gătească pe fiecare parte cinci minute maxim, iar pe cealaltă două-trei minute. După ce sunt gata, se pun pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei.
Dacă, în schimb, preferi să le gătești la cuptor, au nevoie de 20 de minute pentru a sta la cuptor. Se preîncălzește cuptorul la 210 grade Celsius, iar mai apoi se pun într-o tavă tapetă cu hârtie de copt. După aproximativ zece minute sunt gata pe o parte și pot să fie întoarse. Dacă le gătești la cuptor, este indicat să nu le lași foarte mult pentru că pot să devină uscate.
Citește și: Musaca cu legume și brânză. Rețetă delicioasă pentru o cină în familie