Prăjitura „Fluturaș”. O rețetă delicioasă, simplă și rapidă
Publicat pe 20.06.2023 la 08:39 Actualizat pe 20.06.2023 la 08:39
Orice gospodină își dorește să facă tot ce e mai bun pentru familia ei. Dacă nu știi ce să mai gătești, ești la locul potrivit. Îți prezentăm o rețetă simplă și rapidă pentru prăjitura „Fluturaș”.
![Prăjitura „Fluturaș” Prăjitura „Fluturaș”](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2023%2F6%2F20%2F309931%2Fprofimedia0200543002.jpg&w=1200)
Prăjitura „Fluturaș”
profimedia
- Rețetă pentru prăjtura „Fluturaș”
- Ingrediente
- Mod de preparare
Îți prezentăm tot ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă vrei să faci și tu acest desert la tine acasă. Iată cum trebuie să procedezi.
Rețetă pentru prăjtura „Fluturaș”
Ingrediente pentru blat
- 12 g praf de copt
- un praf de sare
- 25 g cacao
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g unt topit
- 200 g făină
- 200 ml lapte
Ingrediente mousse de ciocolată
- 8 g gelatină
- 40 ml apă rece
- 800 ml smântână
- 4 gălbenușuri
- 200 g zahăr
- 600 g ciocolată amăruie
Ingrediente mousse de mandarine
- 800 ml suc de mandarine
- 800 ml smântâna pentru frișcă
- 400 ml suc proaspat de mandarine
- mandarine
- 100 g ciocolată
- 16 gălbenușuri
- 300 g zahăr
- 12 g gelatină
- 40 ml apă
- 80 g amidon
Modul de preparare
Într-un castron, se mixează ouăle cu zahărul până când volumul lor se triplează. Apoi, se adaugă untul topit și se cerne amestecul de făină, cacao și praf de copt. Se amestecă ingredientele cu o spatulă și se toarnă compoziția rezultată într-o tavă de copt cu inel reglabil, care a fost tapetată cu hârtie de copt.
Tava se introduce în cuptor apoi și se coace timp de 12-15 minute, la temperatura de 180 de grade Celsius. După coacere, este necesar să se răcească.
În tot acest timp se pregătește mousse-ul de ciocolată. Galbenusurile se mixează cu zahărul până se dizolvă într-un bol, apoi se pun pe baie de aburi și se amestecă cu un tel până obținem o consistență asemănătoare smântânii mai lichide. Vasul se ia de pe foc și se adaugă ciocolata tocată mărunt.
Gelatina se dizolvă în 20 ml de apă rece și se lasă câteva minute să se hidrateze, apoi se încălzește la cuptorul cu microunde pentru câteva secunde. Gelatina se amestecă în crema de ciocolată. Aceasta se acoperă cu o folie alimentară și se lasă să se răcească complet.
Smântâna pentru frișcă trebuie să fie rece și se bate cu mixerul până devine o spumă consistentă, fără a fi bătută prea mult pentru a nu se tăia. Apoi, se încorporează în crema de ciocolată răcită.
Se pune o folie alimentară în tava cu inel reglabil. Blatul se așază în tava respectivă și se insiropează ușor. Mousse-ul de ciocolată se toarnă peste blat și tava se introduce în frigider, în timp ce pregătim mousse-ul de mandarine.
Pentru mousse-ul de mandarine al prăjiturii "Fluturaș", se bate întreaga cantitate de frișcă cu cele 150 grame de zahăr și se pune gelatina la înmuiat în 20 ml de apă rece. Sucul de mandarine se încălzește, iar galbenusurile se bat cu zahărul până devin albe, apoi se adaugă amidonul și se amestecă bine cu un tel.
Când sucul de mandarine este fierbinte, fără a fi adus la punctul de fierbere, se adaugă peste amestecul de galbenusuri. Amestecul se pune din nou pe foc mic până mediu și se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn până începe să se îngroașe.
Vasul se îndepărtează de pe foc, se lasă să se răcească timp de 2-3 minute, apoi se adaugă gelatina și se amestecă bine. Se lasă să se răcească timp de 15-20 de minute. Frisca se incorporează în 3 etape.
Blatul cu mousse de ciocolată se scoate din tavă și se așează cu grijă mousse-ul de mandarine deasupra. Apoi, prăjitura se lasă în frigider peste noapte și este gata de servit. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de cheesecake cu mango și lime. Un desert răcoritor de vară