Prăjituri de post cu cremă. Top șapte rețete
Publicat pe 06.04.2021 la 14:14 Actualizat pe 06.04.2021 la 14:14
Ne aflăm încă în Postul Mare așa că multe gospodine sunt în căutarea unor noi rețete pentru prăjituri simple, gustoase și rapide, numai bune pentru această perioadă. Astfel că, pentru ele și nu numai, mai jos am pregătit un top șapte al celeor mai bune rețete.
- Cele mai gustoase prăjituri de post.
- Rețete simple și rapide pentru deserturi de post.
Dacă ești un gurmand, dar totuși vrei să respecți perioada Postului Mare, atunci acest articol îți este dedicat ție. Mai jos găsești câteva rețete pentru prăjituri de post, rapide și gustoase.
Prăjitura de post cu cremă de lămâie
Prăjitura de post cu cremă de lămâie este una dintre cele mai simple și gustoase deserturi. Acest preparat este unul răcoros, dar și foarte pufos, pe care cu câteva ingredinte, cel mai important fiind lămâia, îl poți prepara și tu la tine acasă.
Ingrediente
3 plicuri de budincă de lămâie
250 de grame de margarină
300 g zahăr
1 linguri de esență de lămâie
800 ml lapte de cocos
600 gr faină
9 linguri de făină
zeamă de lămâie
180 ml ulei
3 lingurițe praf de copt
9 linguri de cacao
Mod de preparare
Ingredientele lichide se amestecă cu zahărul, apoi se adaugă făina, praful de copt și cacaua, toate fiind amestecate până la obținerea unei compoziții omogene. Amestecul obținut se va împărți în trei părți egale pentru a face foile, urmând ca apoi să stea la copt la 180 de grade, timp de 15 minute.
Pentru cremă, punem laptele, praful de budincă și zahărul al fiert, adăugăm esență de lămâie, iar când este gata o acoperim cu o folie de aluminiu și o lăsăm să se răcească. Când crema este rece o amestecăm cu margarină, umplem foile și le suprapunem, putând pudra ultima parte cu zahar. Poftă bună!
Prajitura de post cu cremă de vanilie
O altă prăjitură de post este cea cu cremă de vanilie. Această prăjitură este una care aduce pe toată lumea la masă și care îndulcește pe toși, fie că țin sau nu post.
Ingrediente
Pentru blat:
1 cană faină
1/2 cană zahăr
1/4 cană ulei
1/2 cană lapte de soia
1 esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie
1 linguriță praf de copt
5 linguri fructe deshidratate
Pentru cremă:
50 g faina de orez
5 linguri zahar
400 ml lapte soia
esenta de vanilie
un varf de lingurita de curcuma pentru culoare
fulgi de cocos sau ciocolata
ornamente de zahar
Mod de preparare
Pentru această prăjitură ai nevoie de două etape de pregătire: una pentru blat, alta pentru crema prăjiturii.
Pentru a face blatul prăjiturii trebuie să pui laptele, uleiul, esența de vanilie și coaja de lămâie, pe care să le amesteci foarte bine cu mixerul. Ulterior, adaugi zahărul și apo faină amestecată cu praful de copt. Dupa care se adaugă și fructele. Apoi aluatul se pune la cuptor pentru 25 de minute, la o temperatură de 180 de grade.
Iar pentru cremă trebuie să punem toate ingredientele, mai puțin esența de vanilie, la fiert, până când compoziția se îngroașă și capată textura unei budinci. După care se răcește nu uita să adaugi și esența de vanilie. Ulterior, peste blatul răcit bine, punem crema la fel de rece și presari fulgi de cocos sau ciocolată după gust
Prajitură de post cu cremă de caramel
Așa cum am spus avem multe rețete pentru deserturi delicioase de post. De exemplu, mai jos îți prezentăm ingredientele de care ai nevoie, dar și modul de preparare pentru a savura alături de cei dragi cea mai bună prăjitură de post cu cremă de caramel, sută la sută făcută în casă chiar de tine.
Ingrediente
250 ml sau apa minerala
250 g zahar
2 linguri miere
90 ml ulei
o lingurita bicabonat de sodiu stins cu o lingura zeama de lamaie
120 g nuci măcinate
280 g făina
2 linguri cacao
2 lingurite esenta rom
150 g zahar
150 ml apă
20 g amidon
250 g margarina
100 g zahar pudra
50 g nucă prajită și macinată
Mod de preparare
Mixăm miera cu zahărul în apa minerală , apoi adăugăm eșența, ulei, bicarbonatul de soiu și nuca, după care cernem făina și cacaua și le adăugăm și pe acestea. Compoziția obținută se pune la cuptor la 180 de grade, timp de 25 de minute. Între timp, trebuie să faci siropul de caramel pentru cremă. Pentru acest lucru trebuie să arzi zahărul într-o oală apoi să îl stingi cu apă, după care dizolvi și amidonul cu apă și amesteci cele două compoziții pe foc până s îngroașă. În crema obținută adăugăm margarină și esență de rom și mixăm bine pentru câteva minute. Ulterior, pentru un gust nou poți adăuga nuca și puțin zahăr. Apoi întinzi bine crema pe blat, o lași la răcit timp de câteva ore și o poți savura.
Prajitură de post cu cremă de gris
Prăjitură cu cremă de gris este un alt desert la care apelează multe gospodine în perioada postului. De ce? Ei bine, prăjitura are nevoie de câteva ingredinte, dar și de un timp scurt de preparare, iar rezultatul este unul foarte gustos, iar aspectul va fi la fel de pufos ca al unui burete.
Ingrediente
500 ml apă minerală
100 ml ulei
după gust esență de rom
400 g făină
30 g cacao
100 g zahăr
10 g praf de copt
300 ml apă
80 g zahăr
80 g griș
după gust esență de vanilie
Mod de preparare
Pentru o preparare ca la carte, iată ce pași trebuie să urmezi. Amesteci prima dată apa, ulei și esența, apoi adaugi zahărul și mixezi foarte bine timp de câteva minute, după care adaugi praful de copt, faina și cacaoa.. Blatul se coace la 180 de grade timp de 30 de minute, moment în care tu prepari crema de gris.
Zaharul se topește în apa fiartă, apoi se toarnă grișul și se amestecă până se obține o pastă omogenă care se lasă la răcit. Înainte să pui întinsă pe blat, taie-l în două sau trei părți egale, apoi pune crema de gris și, dacă vrei, poți face o glazură din ciocolată de post și margarină pe care să o adaugi peste cremă. Nu uita că prăjitura trebuie lăsată o oră la rece înainte de a putea fi tăiată.
Prajitură de post cu cremă de ness
Prăjitura de post cu cremă de ness este dedicată iubitorilor de dulce, dar și de cafea. Aceasta este un amestec de dulce-amărui, cu mult gust de cofeină, foarte bună după o zi încărcată.
Ingrediente
un pahar de zahăr
2 pahare de făină
un pahar de apă
3 linguri de cacao
3 linguri de miere
o lingura rasa de nuca de cocos
1/2 pliculet praf de copt
2 linguri de rom
coaja de lamaie
Ingredinte pntru cremă
un pachet de margarina
o jumatate de borcan de miere
6 lingurite pline de ness
2 lingurite de apa calda
o lingura de rom
glazura de caramel
Mod de preparare
Pentru a face aluatul trebuie să amesteci bine toate ingredientele apoi să pui aluatul obținut în tavă și să adaugi stafidele, îmbibate în rom și pus la cuptor timp de 30 de minute, la o temperatură de 190 de grade.
Pentru cremă însă pașii sau multipli, după cum urmează: Amesteci margarina, ness-ul și mierea, după care restul de ness îl dizolvi în două linguri de apă caldă. Ulterior, adaugi când puțin ness topit în apa, când miere în cremă, până cănd aceasta va avea un gust dulce amărui. Ultimul ingredient pe care îl adaugi este lingura de rom. Ultimul pas este acela de a turna crema pe blatul rece și prăjitura este gata.
Prajitură de post cu cremă de ciocolată
Da, da, citiți bine, avem și rețeta de prăjitură d post cu ciocolată. Ingredientul special este ciocolata de post, iar pașii pe care trebuie să îi urmezi tu sunt la fel de simpli ca cei prezentanți anterior. Iată de ce ai nevoie.
Ingrediente
800 g făină
250 ml apă
80 g zahăr
70 ml ulei
10 g praf de copt
1 buc esență de rom
puțină sare
3 linguri cacao
2 linguri bulion
Cremă:
1 litru apă
150 g zahăr
1 buc esență de rom
30 g cacao
100 g făină
200 g ciocolată de post
150 g margarină
Mod de preparare
Prima dată trebuie să amesteci făina împreună cu zahărul, praful de copt, apa, esența, uleiul și sarea până se face un aluat ce urmează să fie împărțit în trei bucăți. O bucată de aluat va rămâne albă, iar pe celelalte 2 le vei colora cu ajutorul bulionului și cacaoa. Foile obținute vor sta la cuptor în jur de 10 minute, la 180 de grade, timp în care poți prepara crema.
Pentru asta trebuie să pui apa la fiert și să adaugi ahărul, esența, cacaoa și făina. După care amesteci totul bine până când crema să se îngroașe. Torni apoi ciocolata, amesteci până se topește și lași totul la răcit. Când este rece adaugi maragrina și apoi combini foile cu crema de ciocolată. Deși este simplu de făcut această rețetă, trebuie să știe că are un timp de lăsare la rece de cinci ore înainte de a putea fi savurată.
Prajitură de post cu cremă de cocos
Dacă ingredientul tău din bucătărie este cocosul, atunci această prăjitură este, cu siguranță, pe placul tău. Pufoasă, gustoasă și foarte aromată, așa ar putea fi descrisă prăjitura cu cremă de cocos.
Ingrediente
200 gr faina
1 lingurita praf de copt
3 linguri de cacao
60 ml ulei
250 ml lapte de soia
200gr zahar
1 praf de sare
1 lingura zeama de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Ingediente pentru cremă:
300 ml lapte de soia cu aroma de vanilie
100 g fulgi de cocos
1 lingura cu varf de faina + 1 lingura cu varf de amidon
100 gr zahar vanilat
100 gr margarina pentru prajituri
1 fiola esenta de vanilie
Mod de preparare
Mai întâi îți prezentăm modul d epreparare a cremei. Astfel că prima dată trebuie să pui la fiert laptele de soia, zahărul vanilat, făina, amidonul și se le amesteci la foc mic. După care, când compoziția s-a omogenizat adaugi esența de vanilie, fulgii de cocos și amesteci bine. Se lasă totul la răcit, poi adaugi margarina și mixezi timp de trei minute.
Pentru a face blatul trebuie să amesteci laptele de soia, uleiul, zahărul, sarea și zeama de lămâie , după care adaugi făina, lapraful de copt și cacoa. Toată această compoziție trebuie amestecată bine cu telul până se omgenizează apoi se bagă la cuptor timp de 20 de minute, la o temperatură de 180 de grade. Când s-a răcit se taie în 2 sau în trei, se adaugă crema de cocos, se lasă totul la rece timp de 3 ore și abia apoi o poți mânca.
Citește și: Prăjitură cu mălai și lămâie sau lemon polenta cake. Rețeta lui chef Sorin Bontea / VIDEO