Rețeta bunicii de dulceață de căpșuni. Cel mai gustos preparat tradițional al verii

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 25.06.2025 la 22:01
Actualizat pe 25.06.2025 la 22:01
Rețeta tradițională de căpșuni a bunicii este cea mai ușoară și rapidă, dacă vrei să obții un preparat gustos. Ai nevoie de puține ingrediente, iar modul de preparare este simplu. Iată cum se face dulceața de căpșuni.

Rețetă tradițională de căpșuni pentru vară.
Profimedia
- Cum se face cea mai gustoasă dulceață de căpșuni
- Rețeta tradițională pe care o foloseau bunicile noastre
Dulceața de căpșuni este unul dintre preparatele preferate ale românilor. Această perioadă este ideală pentru a realiza această delicatesă, având în vedere că acum găsești cele mai dulci căpșuni în piețele din oraș.
Cum se face cea mai gustoasă dulceață de căpșuni, după rețeta bunicii
Bunicile pregătesc mereu dulceața de căpșuni după rețeta tradițională. Gustul dulce-acrișor este cel care îi face pe toți să se îndrăgostească de acest preparat. Fie că o ungi pe o felie de pâine sau o adaugi într-o prăjitură, trebuie să ai în cămara ta dulceață tradițională de căpșuni. Ai nevoie de puține ingrediente.
Ingrediente pentru dulceață de căpșuni
- 800 de grame de zahăr tos
- 1 kilogram de căpșuni
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare
Modul de preparare este foarte simplu. Trebuie să pregătești o cratiță mare, în care să pui căpșunile spălate și foarte bine scurse. Se pune un rând de căpșuni, un rând de zahăr. Se repetă această procedură până se termină zahărul și căpșunile. Pe deasupra se toarnă sucul de la o lămâie și se lasă o zi la rece.
Se pune cratița cu căpșuni și zahăr pe foc și se lasă la fiert până se formează pe deasupra o spumă. Se curăță foarte bine toată spuma, apoi se scurg căpșunile din siropul format în cratiță. Se mai lasă siropul la fiert până când se îngroașă.
După ce are o consistență destul de tare și nu se împrăștie în farfurie, se adaugă înapoi în cratiță căpșunile și se fierb împreună aproximativ 10 minute. Se sterilizează borcanele și se pune dulceața de căpșuni în ele. Se acoperă cu o pătură și se lasă într-un loc ferit de soare până când se răcesc.
Citește și: Rețetă de marmeladă fără zahăr. Desertul de sezon în compoziția căruia poți folosi fructe din belșug