Rețetă de cozonac cu brânză dulce și stafide. Desert delicios pentru masa de Paște
De Razvan Paltin.
Publicat pe 14.04.2022 la 13:18
Actualizat pe 14.04.2022 la 13:18
Paștele se apropie cu pași repezi, așa că deja gospodinele se gândesc la preparatele pe care le vor face în această zi. Noi vă prezentăm astăzi o rețetă de cozonac cu brânză și stafide cu care îi vei surprinde pe cei dragi.
- Cea mai simplă rețetă de cozonac cu brânză dulce și stafide
- Mod de preparare rapid
Dacă te-ai săturat de cozonacul cu nucă sau ciocolată, astăzi îți vom prezenta o rețetă simplă de cozonac cu brânză dulce și stafide cu care îți vei surprinde toată familia. Se prepară foarte rapid, iar gustul e exact ce trebuie.
Ingrediente
Pentru aluat
- 20 de gramde de drojdie proaspătă sau 6 grame de drojdie uscată
- 20 de grame de zahăr
- 150 de ml de lapte
- trei gălbenușuri
- vanilie
- sare
- 40 de grame de unt
- 40 de grame de zahăr pudră
- 350 de grame de făină
- coajă de lămâie
Pentru umplutură
- 400 de grame de brânză de vaci
- 15 grame amidon
- 120 de grame de zahăr
- vanilie
- coajă de lămâie
- un praf de sare
- 40-60 de grame de stafide sau merișoare
- un ou
- fulgi de migdale
Mod de preparare pentru rețeta de cozonac cu brânză dulce și stafide
Ne vom ocupa de aluat mai întâi, astfel că vom amesteca drojdia cu zahărul și laptele, iar pe deasupra vom pune 200 de grame de făină și vom lăsa aproximativ 10 minute pe masa.
Se adaugă restul ingredientelor și se frământă aluatul la robot sau cu mâna. Frământarea trebuie să durere în jur de 12-15 minute pentru a ajuta la formarea rețelei de gluten. Aluatul se lasă ulterior la dospit până când se dublează, și se așează într-un bola coperit cu o folie de plastic, aproximativ o oră.
Acum vom face umplutra din brânza dulce și stafide. Amestecăm toate ingredientele și dacă brânza dulce e prea zămoasă, atunci puteți adăuga opțional 2-3 linguri de pesmet.
Aluatul lăsat la dospit se întinde pe masă, iar pe deasupra punem umplutura. Se rulează totul cu mare grijă și se apasă pe capetele și marginile acestuia pentru ca umplutura să nu iasă.
Aluatul se pune într-o formă de chec sau de cozonac, dar nu înainte de a pune hârtie de copt dedesupt. Se așează în formă de ruladă și se mai lasă la dospit 30 de minute. După ce s-a dospit se unge blatul cu ou și se lasă la cuptor pentru 30 de minute.
După coacere, cozonacul se scoate din formă și se lasă la răcit pe un grilaj, iar abia după răcirea completă se va putea tăia.
Citește și: Cozonac cu mere și nucă. Rețeta unui preparat delicios, potrivit pentru zilele de Paște