Rețetă de drob ca la mănăstirea Putna. Cum fac sfinții părinți acest fel tradițional de Paște / FOTO
Publicat pe 29.04.2024 la 19:01 Actualizat pe 29.04.2024 la 19:01
Vrei să faci un preparat delicios, dar nu știi cum? Noi îți prezentăm o rețetă de drob ca la mănăstirea Putna. Iată cum fac sfinții părinți acest fel tradițional de Paște. De ce ingrediente ai nevoie.
- Rețetă de drob ca la mănăstirea Putna
- Ingrediente
- Mod de preparare
Iată cum trebuie să procedezi, pas cu pas, dacă vrei să faci și tu această rețetă delicioasă la tine acasă.
Dacă vrei să încerci un desert de post momentan, prăjitura cu miere și căpșuni ar putea fi potrivită pentru tine.
Rețetă de drob ca la mănăstirea Putna
Ingrediente
- 1250 grame trunchi crap
- 1250 grame file de novac
- 40 ml ulei de măsline
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper
- 50 ouă de prepeliță
- 2 cepe medii
- 25 grame unt
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- ½ căpățână usturoi
Mod de preparare
Potrivit unui videoclip postat pe YouTube, aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei sa faci această rețetă, conform Trinitas TV.
„Vom pregăti un drob de pește pentru sfintele sărbători de Paște. Pentru acesta am ales un trunchi de crap și un fileu de novac. În ceea ce privește crapul, îl voi fileta. Trebuie dat la cuptor și așa ne vom ajuta de această metodă, de a-l tăia prin jumătate, pentru a se găti mai repede. Nu este nevoie neapărat să-l dezosăm, pentru că se va alege de pe oase odată ce el este gătit.Deja avem un fileu. Îl vom pune împreună cu novacul. Iar acesta îl putem lăsa întreg, așa cum este, fără a-i mai scoate oasele, pentru că se vor alege de la sine odată ce peștele este gătit. Ce voi face în continuare, va fi să îl așez într-o tavă în care în prealabil am pus hârtie de copt. Am udat-o puțin, ca să se așeze mai bine în tavă să se plieze mai bine.Voi adăuga puțin ulei pe fundul tăvii, pe această hârtie de copt, și apoi voi așeza peștele. Este de preferat să fie un pește care este puternic vascularizat, cum este crapul, în cazul de față, care ne poate ajuta să facem chiar un drob de pește, dar fără ou. În perioadele în care este dezlegare la pește. Și în combinația aceasta, aduce și aportul ei în ceea ce privește gustul drobului.Voi pune ulei de măsline deasupra acestor fileuri, voi pune puțină sare și puțin piper.", a relatat părintele.
„Următorul pas constă în a-l da la cuptor. Am setat o temperatură de 160 de grade și îl vom da la cuptor timp de aproximativ 40 de minute. În continuare, vom pune la fiert aceste ouă de prepeliță. Sunt cele de care ne vom folosi pentru a le pune în umplutura de drob, pentru a conferi acestui drob o notă personală, ca să fie ceva mai deosebit. Le voi pune și puțină sare. Voi adăuga apă cât să le acopăr îndeajuns. Am pus apă călduță și acum le vom pune la fiert. În timp ce ouăle fierb, o să pregătim ceapă călită, pe care o vom folosi împreună cu carnea de pește. O voi tăia pe jumătate și apoi peștișori, urmând ca după aceea ea să fie dată prin mașina de tocat carne. Am ales ouăle de prepeliță pentru a împodobi, ca să spun așa, acest drob, pentru că și sărbătoarea pentru care pregătim este una deosebită. Nu este orice moment din timpul anului, ci este unul cu totul deosebit, pentru care ne pregătim, în primul rând sufletește. Iar bucatele acestea, care sunt mai deosebite și care necesită și mai multă atenție în pregătirea lor, sunt cele care fac ca bucuria să fie mai deplină. Voi pune ceapa la foc și mă voi folosi de unt pentru a adăuga un plus de savoare și de aromă drobului nostru. Deci voi trage această ceapă în unt. În timpul cât se călește ceapa, se fierb ouăle, voi toca ceapa verde, pe care o voi pune în compoziția drobului. Va aduce un plus de prospețime această ceapă. Un drob bun este un drob care este foarte bogat în verdeață și, dacă este cu putință și ne stă la îndemână, să fie și diversificată. De aceea, am ales mărarul, pătrunjelul și, de asemenea, ceapa verde. Între timp, ceapa noastră s-a gătit. O voi îndepărta de pe foc. Ouăle s-au fiert. Voi vărsa apa și voi pune apă rece. Voi pune această ceapă călită într-un bol pentru a se răci mai repede. Are o textură așa de cremoasă de la unt, și untul e de foarte bună calitate. Ouăle s-au răcit între timp. Le voi sparge cât mai mult, ca să ne fie mai ușor la curățat și încet, cu răbdare, începem să le curățăm. Între timp, ouăle au fost curățate. Le punem deoparte și scoatem din cuptor peștele care s-a gătit. Și acum îl voi da la răcit, urmând ca apoi să-l alegem. Cât timp se va răci peștele, voi toca verdeața. Avem mărar și pătrunjel. Acum verdeața noastră este gata. Terminăm de ales carnea.", a fost relatarea părintelui.
Citește și: Rețetă de ghiveci de post. Un preparat gustos și sănătos