Rețetă de gomboti cu prune la tavă. Desertul pe care îl poți prepara în orice perioada a anului
Publicat pe 03.02.2024 la 10:07 Actualizat pe 26.03.2024 la 19:39
Gomboti cu prune, numite și găluște cu prune, reprezintă o rețetă clasică sau o rețetă veche de desert, așa cum o făceau mamele și bunicile noastre. Pe lângă prune, în compoziția lor putem pun e o mulțime de fructe. Însă, astăzi, noi vrem să îți arătăm cum să prepari o rețetă diferită a acestui preparat. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara gomboti cu prune la tavă!
- Rețetă de gomboti cu prune la tavă
- Desertul pe care îl poți prepara în orice perioada a anului
Fără doar și poate, găluștele cu prune reprezintă, într-adevăr, preparatul specific acestui sezon în care ne aflăm. Acest desert se poate prepara adăugând în compoziție o mulțime de alte fructe, printre care și pere.
Rețetă de gomboti cu prune la tavă
Ingrediente
- 1 litru de lapte dulce;
- 70 g zahăr;
- 160 g griș;
- 1 ou;
- 50 g unt;
- esență de vanilie;
- 10-12 buc prune.
Pentru crustă
- 100 ml ulei;
- 300 g pesmet;
- 80 g zahăr sau după gust;
- 1 lgt scorțișoară.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de gomboti cu prune, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli foarte bine prunele, apoi să scoți sâmburii.
Apoi, într-o cratiță se pune uleiul să se încingă și se adaugă pesmetul și se lasă aproximativ 1-2 minute să se rumenească amestecând continuu pentru a nu se arde.
În continuare, spune zahărul și scorțișoara și se amestecă bine, lăsând să se mai rumenească puțin, iar când este gata, se trage deoparte.
Separat, într-u bol se amestecă bine 300 ml lapte cu grișul, esența de vanilie și oul, iar restul de lapte se pune la fiert împreună cu zahărul.
Ține minte că atunci când începe să clocotească se toarnă în fir subțire amestecul de mai sus, amestecând continuu să nu facă cocoloașe și se lasă să fiarbă până atinge consistentă unei budinci de griș. Astfel, la final se adaugă untul și se omogenizează.
După aceea, într-o tavă se pune jumătate din cantitatea de pesmet, se nivelează și se tasează ușor și se pune apoi jumătate din cantitatea de griș și se nivelează.
Apoi, urmează pasul în care vei așeza prunele cu partea interioară în jos și se va turna restul de budincă, se nivelează apoi deasupra se pune restul de pesmet. Totodată, se nivelează ușor și se da la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, iar preparatul este gata.