Rețetă de langoși cu chefir și smântână. Cum să obții un aluat pufos
![Bianca Cimpoi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/bianca-cimpoi-1667898384.jpg)
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 09.11.2023 la 11:20
Actualizat pe 09.11.2023 la 14:08
Spre deosebire de pâine, aluatul pentru langoși trebuie să fie mai moale și așa vor ieși plăcintele pufoase, delicioase și numai bune de servit cu cașcaval pe deasupra. Cum trebuie să procedezi, pas cu pas.
- Rețetă de langoși cu chefir și smântână
- Cum să obții un aluat pufos
Aceste plăcinte sunt cele mai cunoscute din bucătăria maghiară, iar langoșii pot fi serviți cu diferite ingrediente pe deasupra, de la smântână, cașcaval, usturoi, carne ori cartofi ori după ce a fost presărat deasupra sare grunjoasă. Sunt la fel de delicioase și simple, așa cum este și rețeta de mai jos.
Rețetă de langoși cu chefir și smântână
Ingrediente:
- 500 g făină
- praf de copt
- sare
- 6 linguri de ulei de măsline
- chefir
- smântână
- 300 ml apă
- 4 ouă
- lapte
- drojdie
Mod de preparare:
Pentru început, se cerne făina, iar mai apoi se adaugă sare, drojdia și praf de copt. Se amestecă bine, iar ulterior se adaugă și puțin ulei, smântână, lapte și chefir. Dacă aluatul este mult prea lipicios, se adaugă apă și se frământă până când se desprinde ușor de mâini. Se taie aluatul în mai multe bucăți, iar mai apoi se lasă la crescut, acoperite de un prosop pentru cel puțin 20 de minute.
Mai apoi, se pune uleiul la încins și se ia câte o bucată din aluat, care trebuie apăsată ușor cu palma, astfel încât să fie obținută o formă rotundă. Ideal este ca foile să nu fie prea subțiri, pentru că așa se vor usca, atunci când sunt puse în tigaie, de aceea, este bine să fie mai groase, astfel încât să se rumenească pe ambele părți. Se întorc abia după ce au început să se umfle și s-au prăjit, iar la final se adaugă ingredientele preferate sau se servesc simpli.
Deși rețeta clasică conține doar câteva ingrediente și are la bază un mod ușor de preparare, pentru cei care vor un gust ușor diferit, poate fi adăugat în aluat fie mărar ori busuioc. Rețeta nu este populară doar în Ungaria sau Austria, ci plăcintele sunt la mare căutare și în Grecia ori Turcia, acolo unde mărarul ori busuiocul a fost înlocuit cu oregano.
Citește și: Pâinea care nu îngrașă. Rețeta simplă, din 3 ingrediente, gata în 5 minute