Rețeta de pască a Sandei Marin. Pască tradițională de pe vremea bunicilor
Publicat pe 30.04.2024 la 18:59 Actualizat pe 30.04.2024 la 18:59
Paștele se apropie cu pași repezi, iar dacă vreți să vă bucurați de un preparat tradițional delicios, atunci pregătiți rețeta de pască a Sandei Marin. Este o pască tradițională de pe vremea bunicilor. Iată de ce ingrediente aveți nevoie, dar și care este modul de preparare!
- Rețeta de pască a Sandei Marin
- De ce ingrediente aveți nevoie
- Care este modul de preparare
Rețeta tradițională de pască a Sandei Marin este simplă, dar aveți nevoie de mai multe ingrediente pentru ea. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a vă bucura de un preparat gustos pentru Paște!
Rețeta tradițională de pască a Sandei Marin
Ingrediente
Pentru aluat:
-1 kg de făină albă
-200 g de unt
-200 ml de lapte
-200 g de zahăr
-6 ouă
-coaja rasă de la o lămâie
-50 g de drojdie proaspătă
-un praf de sare
Pentru umplutură:
-500 g de brânză de vaci
-200 g de zahăr
-3 ouă
-100 g de stafide
-coaja rasă de la o lămâie
-1 pachet de vanilie
-un praf de sare
Pentru glazură (opțional):
-1 ou pentru uns
-zahăr pudră pentru presărat
Mod de preparare:
Încălziți laptele și dizolvați drojdia și o linguriță de zahăr în el. Lăsați să se activeze drojdia timp de 10-15 minute, până când începe să spumeze. Într-un castron mare, amestecați făina cu restul de zahăr și sarea. Adăugați untul topit și răcit, ouăle bătute și coaja de lămâie rasă.
Turnați treptat laptele cu drojdie peste ingredientele uscate și framântați până obțineți un aluat omogen și elastic. Dacă aluatul este prea moale, mai adăugați făină. Acoperiți castronul cu un prosop curat și lăsați aluatul să crească într-un loc cald, timp de aproximativ 1-2 ore, până când își dublează volumul.
Într-un alt castron, amestecați brânza de vaci cu zahărul, ouăle bătute, stafidele, coaja de lămâie rasă, vanilia și un praf de sare. Omogenizați bine compoziția până când toate ingredientele sunt încorporate uniform.
După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în două părți egale. Unul dintre ele va fi pentru partea de jos a coșului de pască, iar cealaltă pentru partea de deasupra. Întindeți o parte a aluatului într-o formă rotundă și plasați-o într-o tavă unsă și tapetată cu făină. Formați un mic perete în jurul marginilor aluatului pentru a ține umplutura.
Turnați umplutura de brânză peste aluat și nivelați-o cu o spatulă. Întindeți și cealaltă parte a aluatului într-o formă rotundă și acoperiți umplutura cu aceasta. Sigilați marginile bine. Lăsați pască să mai crească pentru încă 30 de minute.
Preîncălziți cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius. Ungeți pasca cu ou bătut și presărați zahăr pudră deasupra. Coaceți pasca timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când devine frumos aurie și crocantă. Lăsați pasca să se răcească în tava timp de aproximativ 15 minute înainte de a o scoate și a o tăia în bucăți. Poftă bună!
Ce reprezintă pasca în tradiția românească
Pasca, cunoscută și sub numele de azimă în tradiția evreiască sau sub forma unui cozonac special în tradiția creștină, este o pâine nedospită sau un desert, consumată de comunitățile religioase în timpul Paștelui. Pasca este un cozonac special preparat în ajunul Învierii și are o semnificație profundă.
Pasca adevărată este cea care este tăiată în bucăți mici, apoi pusă în pachețele și dusă la biserică pentru a fi sfințită. Aceste bucăți de pască sunt apoi luate acasă și păstrate, deoarece credincioșii cred că ele poartă binecuvântarea lui Dumnezeu și au puterea de a alunga bolile și necazurile.