Rețetă de paska - pască ucraineană. Un preparat pentru Paște
Publicat pe 07.04.2022 la 23:58 Actualizat pe 07.04.2022 la 23:58
Se apropie Paștele și cu siguranță nu ști ce rețete delicioase să le gătești celor dragi. Ei bine, noi venim cu soluția ideală și îți prezentăm paska - o rețetă de pască ucraineană. Iată de ce ai nevoie, dar și cum se prepară acest desert gustos!
- Rețetă de paska - pască ucraineană
- Un preparat pentru Paște
Paska sau rețeta de pască ucraineană este un preparat tradițional de Paște extrem de popular în Ucraina, Armenia, Belarus, Romania, Rusia, Georgia, Moldova și Bulgaria. Sigur vei rămâne uimir de gustul minunat și dulce pe care îl are. Paska se consumă doar după ce a fost binecuvântată în ziua de Paște, de preoți. Singura țară care prepară pasca cu brânză este România. Chiar o poate pregăti oricine!
Ingrediente:
-400 g făină
-40 g zahăr
-175 ml lapte
-1 pliculeț drojdie uscată
-2 ouă
-100 g unt
-un praf de cardamom
-110 g stafide
-75 g caise uscate
-1 lingură lapte
-1 gălbenuș
Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă făina, zahărul, drojdia, cardamomul și un pic de sare. În centrul amestecului se face o groapă și se adaugă ouăle și laptele călduț. Se adaugă untul moale și se frământă până ce alutul prinde formă. Într-un castron pe care l-am uns cu puțin unt se transferă bila de aluat, se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară și se lasă la loc cald până își dublează volumul, pentru aproximativ 2 ore. O treime din aluat se dă deoparte.
Aluatul rămas se întinde cu sucitorul într-o formă pătrată. Peste aluat se distribuie egal stafidele și caisele tăiate. Aluatul se rulează și se formează o bilă de aluat care se pune într-o formă rotundă înaltă. Aluatul ce a fost dat deoparte se împarte în două și se formează două panglici care se vor împleti și pune peste aluatul din forma de panettone.
Forma se acoperă cu un prosp curat sau o folie alimentară și se lasă la loc cald timp de o oră jumătate. Cuptorul se preîncălzește la 180 grade Celsius. Gălbenușul se amestecă cu lingura de lapte. Se unge paska cu acest amestec. Se gătește timp de 45 de minute sau până când temperatura din interiorul paskăi ajunge la 88 de grade Celsius. Paska se taie doar după ce s-a răcit!
Citește și: Sfoară în țară. Cea mai simplă rețetă cu piept de pui