Rețetă de prăjitură cu mac și jeleu de mure. Un desert delicios pentru momentele speciale
Publicat pe 25.07.2023 la 08:42 Actualizat pe 25.07.2023 la 08:42
Îți dorești să pregătești pentru familia ta un desert delicios? Dacă da, noi am pregătit pentru tine o rețetă delicioasă de prăjtură cu mac și jeleu de mure. De ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare.
- Prăjitură cu mac și jeleu de mure
- Ingrediente
- Modul de preparare
Îți prezentăm cum trebuie să procedezi, pas cu pas, dacă vrei să pregătești această rețetă delicioasă. Fără doar și poate, prăjitura cu mac și jeleu de mure este potrivită pentru momentele speciale.
Rețetă de prăjitură cu mac și jeleu de mure
Ingrediente pentru blat
- 60 g mac
- 30 g făină
- un vârf de cuțit de sare
- o linguriță esență de vanilie
- 5 albușuri
- 100 g zahăr
- 70 g nucă de cocos
Ingrediente pentru cremă de vanilie
- o linguriță esență de vanilie
- 300g de smântână
- 5 gălbenușuri
- 100 g de zahăr
- 500ml lapte
- 60g de făină
- 6 g gelatină
- 30ml apă rece
Ingrediente pentru jeleu de mure
- 40 ml apă rece
- 800g de mure proaspete
- 70g de zahăr
- 7g gelatină
Modul de preparare
În prepararea acestui delicios desert cu straturi, începem prin a separa albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem cu un praf de sare și o aromă plăcută de vanilie. Vom continua bătutul până când albușurile devin spumă și adăugăm treptat zahărul, continuând să batem până acesta se topește și obținem o bezea tare. După aceea, vom adăuga nucă de cocos, macul și făina, amestecând cu grijă folosind o spatulă.
Compoziția rezultată o vom așeza într-o tavă cu diametrul de 24 de cm și o vom introduce în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute sau până când trecem testul cu scobitoarea.
În timp ce blatul se coace, vom pregăti crema de vanilie: vom pune laptele la fiert și îl vom lăsa să dea un clocot. Între timp, într-un alt vas, vom bate bine gălbenușurile cu zahărul până când obținem o compoziție albicioasă, apoi treptat adăugăm făina, amestecând încontinuu până la omogenizare.
Vom turna treptat laptele fierbinte peste compoziția de gălbenușuri, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Această compoziție o vom pune pe aragaz la foc mediu până când se îngroașă, iar la final adăugăm esența de vanilie și o lăsăm să se răcească.
În timp ce crema de vanilie se răcește, punem gelatina la înmuiat în apă rece pentru aproximativ 10 minute.
Acum, ne ocupăm de smântâna pentru frișcă, care trebuie să fie foarte rece din frigider. O vom bate până când obținem o textură pufoasă, dar fermă.
Apoi, amestecăm frisca cu crema de vanilie și adăugăm gelatina topită pe baie de aburi pentru a obține o compoziție omogenă.
Pentru a pregăti jeleul de mure, punem la înmuiat gelatina în apă rece. Pasăm murele cu ajutorul unui blender și, dacă dorim, le putem separa semințele. Piureul obținut îl amestecăm cu zahărul și îl lăsăm să dea două-trei clocote pentru a se topi zahărul. După ce s-a răcit, adăugăm gelatina topită pe baie de aburi și amestecăm bine.
Urmează asamblarea prăjiturii: pe blatul copt vom turna crema de vanilie și frișca, adăugând și jeleul de mure. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de brioșe cu afine, iaurt grecesc și fulgi de ovăz. O gustare sănătoasă, fără unt sau ulei