Rețetă plăcintă cu dovleac și nucă. Desert delicios pentru zilele speciale de toamnă
Publicat pe 02.10.2023 la 09:31 Actualizat pe 02.10.2023 la 09:31
Dacă ești în căutarea unui desert delicios, dar nu mai ai idei, noi venim cu o soluție. Îți prezentăm una dintre deliciile sezonului și anume rețeta plăcintei cu dovleac și nucă. De ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare.
- Plăcintă cu dovleac și nucă
- Rețetă delicioasă și simplă
Iată tot ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă vrei să pregătești această rețetă delicioasă de plăcintă cu dovleac și nucă.
Rețetă plăcintă cu dovleac și nucă
Ingrediente aluat
- sare
- un plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
- 300 g făină
- 150g unt
- 50 g smântână
- 70 g zahăr pudră
- un ou întreg
- un gălbenuș
Ingrediente umplutura de dovleac
- zeama de la o lămâie
- coaja rasa de la o lămâie
- un plic zahăr vanilat
- sare
- 140 g nucă
- 900 g dovleac plăcintar
- 60 g unt
- 250 g zahăr
- 4 lingurițe scorțișoară măcinată
Mod de preparare
Într-un robot de bucătărie, combinați untul rece, untura de casă, făina, sarea, zahărul pudră, vanilia și coaja de lămâie. Pulsați până când obțineți o textură nisipoasă. Adăugați smântâna, gălbenușul și oul întreg. Mixați până când se formează un aluat compact. Aveți grijă să nu-l framântați excesiv pentru a evita dezvoltarea rețelei de gluten.
Înfășurați aluatul în folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.
Radeți dovleacul curățat și puneți-l într-o tigaie cu unt. Căliți-l ușor la foc mediu timp de aproximativ 5 minute. Adăugați zahărul, vanilia, scorțișoara și coaja de lămâie rasă. Stoarceți zeama de la jumătatea de lămâie și amestecați bine. Adăugați nucile prăjite și tăiate. Lăsați compoziția să se răcească.
Împărțiți aluatul în două părți, alocând mai mult pentru baza prăjiturii. Cu ajutorul unui sucitor presărat cu făină, întindeți foaia de aluat pentru baza prăjiturii și așezați-o într-o tavă (20 x 30 x 4 cm) acoperită cu hârtie de copt. Umpleți tava cu compoziția de dovleac și nucă, nivelând-o frumos.
Intindeți restul de aluat pentru a acoperi umplutura. Întepați-l cu o furculiță și așezați-l peste umplutură. Ungeți prăjitura cu ou bătut și presărați o priză de sare deasupra.
Încălziți cuptorul la 170°C cu ventilație (sau treapta medie pentru cuptoarele cu gaz). Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de 50-60 de minute, până când aluatul este rumen și crocant. Verificați coacerea ridicând ușor prăjitura cu ajutorul hârtiei de copt. Dacă foaia de jos nu este coaptă suficient, mai lăsați în cuptor pentru încă 10-15 minute.
Dacă vreți să evitați supra-coacerea deasupra, acoperiți prăjitura cu o hârtie de copt fixată cu scobitori. Lăsați prăjitura să se răcească înainte de a o tăia. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de iaurt de casă. Cum prepari o gustare identică cu cea pe care o cumperi din supermarket