REŢETA ZILEI: Timballo sicilian, un preparat cu multe legume
Publicat pe 27.11.2018 la 10:55 Actualizat pe 27.11.2018 la 10:59
Timballo sicilian este un preparat complex, cu multe legume, pe care îl poţi servi chiar şi a doua zi după preparare. Dacă alegi să găteşti timballo sicilian vei avea parte de o masă săţioasă. Gustul este asemănător cu cel al lasagniei, dar metoda de preparare este ceva mai complexă.
Timballo sicilian este un preparat complex, cu multe legume, pe care îl poţi servi chiar şi a doua zi după preparare. Dacă alegi să găteşti timballo sicilian vei avea parte de o masă săţioasă. Gustul este asemănător cu cel al lasagniei, dar metoda de preparare este ceva mai complexă.
Ingrediente timballo sicilian:
- 200 g făină
- 1 ou
- un praf sare
- 100 g unt
- 2-3 linguri lapte
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 g paste
- 2 vinete medii
- 250 g mozzarella
- 1 kg amestec carne tocată
- o conservă roşii cuburi
- 300 g mazare congelată
- 150 ml vin alb sec
- 4 căţei usturoi
- 2 linguri pătrunjel proaspat
- 2 foi de dafin
- un praf boia iute
- 3 linguri ulei de masline
- sare
Mod de preparare timballo sicilian:
Combină făină cu sarea și untul cât mai rece, tăiat cubulețe. Poți amesteca aluatul folosind furculița sau mixerul, cu accesoriile pentru aluat. După ce făină se omogenizează cu untul, adaugă oul și treptat câte o lingură de lapte, până ce obții un aluat ferm și nelipicios. Dă compoziția la rece pentru 20-30 min. Spală vinetele, curată-le, apoi folosind curăţătorul de legume, feliază-le subțire, pe întreaga lungime. Prăjește feliile de vinete în ulei de măsline, apoi scoate-le, scurgându-le bine de ulei.
Într-o cratiță, încălzește uleiul de măsline și sotează usturoiul tocat mărunt. Când usturoiul începe să prindă culoare, adaugă carnea și amestecă constant. Las-o să își schimbe complet culoarea și stinge cu vinul. După ce vinul a scăzut complet, adaugă foile de dafin, sare, piper, pătrunjelul, conservă de roșii cuburi și mazărea. Mai lasă compoziția pe foc pentru 5 minute. Fierbe pastele pentru 5-6 minute, apoi scurge-le și combină-le cu sosul de roșii și carne.
Unge cu unt o formă de tort cu pereți detasabili, scoate aluatul de la rece și întinde-l într-o foaie subțire. Rulează blatul pe sucitor și întinde-l în formă de copt, încât să urce pe pereții tăvii, apoi taie excesul. Așează felii de vinete prăjite la bază, apoi pune fâșii de vinete pe pereții formei, lăsându-le să atârne în afară cratiței. Peste vinete așează mozzarella, deasupra toarnă 1/2 din combinaţia de carne cu paste și sos de roșii. Deasupra sosului pune un alt strat de vinete, urmat de un nou strat de felii de mozzarella și un nou strat de sos.
După ce ai adăugat ultimul strat de sos și carne, ridică fâșiile de vinete ce atârnă în afară vasului și adu-le pe toate deasupra compoziției, unindu-le în centru. Dacă ți-au rămas felii de mozzarella, așează-le deasupra. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru o oră sau până când se rumenește bine.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.O.