Rețete cu bulgur. Top 4 cele mai gustoase preparate
Publicat pe 21.09.2021 la 14:29 Actualizat pe 21.09.2021 la 14:32
Bulgurul reprezintă un ingredient ușor de preparat, care poate fi integrat în numeroase rețete. În cele ce urmează, vei afla cum se prepară bulgurul, dar și ce beneficii are pentru sănătate.
- Top 4 cele mai gustoase preparate cu bulgur
- Ce beneficii are bulgurul
Bulgurul a apărut pentru prima dată în zona mediteraneană și în Orientul Mijlociu, iar în prezent este consumat în multe alte țări. Astfel, noi ne-am gândit să face un top 4 cu cele mai gustoase preparate pe care le poți încerca în orice moment al zilei. Mai jos o să găsești lista de ingrediente și modul de preparare pentru fiecare rețetă în parte.
Rețetă de bulgur cu ciuperci
Ingrediente
1/2 cană cu bulgur
250 grame ciuperci Champignon
1 buc morcov mic
1 buc ceapă verde
1/2 buc ardei kapia
ulei de măsline
mărar
Mod de preparare
Ciupercile se curăță de pielița albă, se spală sub jet de apă rece, apoi se toacă sau se taie feliuțe. Depinde cum place. Eu le-am tocat.
Celelalte legume se spală, și se curăță. Ceapa se taie solzișori, iar morcovul și ardeiul se toacă mărunt.
Puneți la înăbușit în ulei de măsline amestecat cu apă ceapa, iar după 2-3 minute adăugați morcovul și ardeiul. Lăsați să se gătească în jur de 5 minute.
Puneți apoi ciupercile și amestecați încontinuu până când încep să își lase zeama. Deocamdată nu puneți apă, lăsați întâi să se evapore apa lăsată de ciuperci.
În momentul în care legumele nu mai au lichid, puneți și bulgurul la fiert, acoperiți cu apă și lăsați la foc mic până când atât legumele, cât și bulgurul sunt bine pătrunse. Va dura în jur de 40 de minute, poate și mai repede. Aveți grijă să nu scadă lichidul în totalitate, eventual completați cu câte puțină apă pe parcurs.
La final condimentați cu mărar proaspăt tocat.
Rețetă de bulgur cu legume
Ingrediente
1 morcov dat pe razatoare
1 ceapa medie tocata marunt
Jumatate de ardei gras mare rosu sau unul intreg mai mic tocat si el
1 cartof tocat cubulete mici
2-3 rosii pentru sosul de rosii
O lingura ulei de masline
150g bulgur
300ml apa
Mod de preparare
Puneți într-o cratiță o lingura de ulei, legumele tocate si apa cât să le acopere pe jumatate. Se lasă la înăbușit totul la foc mediu.
Completați tot timpul cu apă, nu lăsați legumele să se călească, trebuie să fie înăbușite.
Între timp, puteți da și roșiile pe răzătoare cu tot cu coajă.
Când legumele s-au înmuiat si au fost gata, puneți rosiile. Dacă vreti să puneti și ceva condimente, piper, busuioc acum e momentul. Mai lasati apoi 2-3 minute sa dea sosul in clocot.
Apoi puneți bulgurul si apa și lăsați la fiert până s-a absorbit mare parte si s-a inmuiat. Exact ca la pilaf. Dacă se absoarbe la final tot lichidul si bulgurul nu e moale si nu se sfărâma usor atunci mai adaugati puțină apă.
La final puteți pune pătrunjel tocat pe deasupra.
Pilaf de bulgur-rețetă turcească
Ingrediente
300 de grame de bulgur fin
600 ml. de supă de pui sau de legume
1 lingură de ulei de măsline
60 de grame de unt
1 ceapă de mărime medie (80 de grame), tocată
3 căței de usturoi, tocați
1 morcov de mărime medie (100 de grame), tăiat cubulețe mici
1 roșie mare, bine coaptă, decojită și rasă pe răzătoare mare sau 1 lingură de pastă de roșii concentrată
2 linguri de pastă de ardei copți sau 1 ardei copt roșu, curățat de coajă și semințe și tocat mărunt
1-2 linguri de zeamă de lămâie
opțional: ½ de linguriță rasă de chimion
opțional: ½ de linguriță rasă de fulgi de ardei iute uscat (pul biber)
sare, piper după gust
pătrunjel verde tocat mare, pentru presărat la final
Mod de preparare
Punem bulgurul într-o sită și-l clătim rapid sub jet de apă rece. Îl lăsăm să se scurgă bine și-l zvântăm.
E bine să alegem o cratiță cu fundul grosuț. Încingem cratița pe foc mediu-iute și adăugăm uleiul de măsline. Când uleiul e încins, adăugăm untul, să se topească.
Odată ce s-a topit untul, adăugăm în cratița în care vom pregăti pilaful de bulgur, ceapa tocată, usturoiul și morcovul. Adăugăm 1 praf de sare, amestecăm și călim legumele la foc mic, cam 7-8 minute, cât să se înmoaie bine ceapa (să devină translucidă).
După ce legumele s-au înmuiat, adăugăm roșia decojită și rasă pe răzătoare sau 1 lingură cu vârf de pastă concentrată de roșii. Tot acum adăugăm și pasta de ardei sau 1 ardei roșu copt, tocat din cuțit. Amestecăm bine și, opțional, adăugăm fulgii de ardei iute și chimionul (dacă folosim).
Adăugăm imediat supa de pui sau de legume fierbinte. Ca ultimă alternativă, putem pregăti pilaful de bulgur și cu apă, dar evident că nu va fi exact același lucru. O supă de bază se poate pregăti acasă ușor.
În lichidul în care vom găti pilaful de bulgur, adăugăm și 1-2 linguri de zeamă de lămâie, apoi îl asezonăm cu sare și piper după gust.
Adăugăm bulgurul în baza lichidă, tot deodată. Acoperim cratița cu capacul, lăsând puțin loc să iasă aburul, și fierbem timp de 5 minute la foc mediu.
După trecerea primelor 5 minute, reducem focul la minimum, acoperim cratița bine cu capacul și lăsăm bulgurul să fiarbă timp de încă 7-10 minute, până când tot lichidul din cratiță este absorbit. Verificăm și indicațiile de pe ambalaj, bulgurul poate avea nevoie de 12 până la 15 minute de gătire. Dacă ne uităm atent la pilaful de bulgur, vom observa la suprafață niște găurele prin care iese aburul. Așa trebuie să arate când este gata. Oprim focul, punem capacul și lăsăm pilaful să se odihnească timp de 5 minute.
La final presărăm peste preparat pătrunjelul tocat.
Salată cu bulgur
Ingrediente
200 g bulgur
2 legături de pătrunjel
6-7 fire de mentă proaspătă
ciuperci
roşii cherry
castraveţi
porumb
măsline
ardei gras
morcov
sare piper, suc de lămâie, ulei de măsline - după gust
Mod de preparare
Fierbem bulgurul în apă cu sare şi sotăm ciupercile în puţin ulei de măsline, apoi le lăsăm la răcit.
Între timp ne ocupăm de celelalte legume, le spalăm şi le tăiem în bucăţi potrivite ca mărime.
Amestecăm bulgurul cu legumele, asezonăm după gust cu sare, piper, suc de lămâie şi ulei de măsline şi servim.
Ce este bulgurul și ce beneficii are
Bulgurul este un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu măcinate mare şi este folosit ca atare sau în diferite reţete. Este un ingredient care se găteşte similar cu orezul sau cuşcuşul.
Bulgurul este o sursă bogată de carbohidraţi, care îţi oferă energie. În 200 de grame de bulgur se găsesc 34 de grame de carbohidraţi, iar doza zilnică recomandată este de 130 de grame.De asemenea, conţine câteva fibre solubile, iar în proporție de 90% se găsesc fibre insolubile, acestea fiind cele care ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv şi previn constipaţia.
Corpul reţine majoritatea resurselor de fier, dar tot ai nevoie de ceva rezerve pentru a-l înlocui pe cel pierdut. Fierul este cunoscut pentru transportul oxigenului în sânge şi este o componentă esenţială a enzimelor şi proteinelor. Ajută la formarea colagenului care susţine pielea, muşchii şi sistemul imunitar.
Femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi, iar bărbaţii doar de 8 mg. O porţie de 200 de grame de bulgur are 1,75 mg de fier.
Citește și: Ce este quinoa, ce beneficii are și la ce preparate o poți folosi