Rețete cu quinoa. Cum se prepară, cum se fierbe și care sunt cele mai bune preparate cu quinoa
Publicat pe 28.09.2021 la 20:17 Actualizat pe 28.09.2021 la 20:17
Quinoa are o valoare nutritivă deosebită, fiind în același timp și un aliment foarte simplu de preparat. Cum se fierbe și care sunt cele mai bune preparete cu quinoa poți vede mai jos, unde ți-am pregătit o listă cu preparate gustoase pe care le poți pregăti în orice moment al zilei.
- Cele mai gustoase și rapide rețete cu quinoa
- Ce este quinoa și ce beneficii are
Cum se fierbe și cum se prepară quinoa
Quinoa poate fi preparată prin germinare sau fierbere. Prin germinare devine şi mai nutritivă, enzimele şi vitaminele sale multiplicându-se în urma acestui proces. Pune seminţele într-un pahar cu apă curată şi după 2-4 ore vor fi înmuiate, numai bune de adăugat în salate şi alte alimente reci.
În ceea ce priveşte fierberea, reţine că 1 ceaşcă de quinoa se fierbe în 2 ceşti de apă, rezultând 3 ceşti de quinoa fiartă (fierberea face ca boabele să crească mult în volum). Paşii sunt următorii: spală – fierbe – lasă să se odihnească – scurge.
Trebuie spălată înainte de a o fierbe, deoarece e acoperită de o substanţă numită saponină, care are gust de săpun. Pentru a o îndepărta, ţine quinoa într-o strecurătoare fină sub jet de apă rece, timp de 2 minute, amestecând cu mâna seminţele. Chiar dacă de regulă quinoa cumpărată din magazine este deja spălată, nu strică să o clăteşti şi tu acasă. Apoi, pune 1 ceaşcă de quinoa şi 2 de apă într-o oală pe foc. Când începe să fiarbă, setează focul pe mic, acoperă oala şi lasă la fiert timp de 15 minute. Pasul următor este să laşi quinoa încă 5 minute în vasul acoperit, după ce ai stins focul.
În final, scurge-o printr-o strecurătoare fină, deoarece tinde să reţină multă apă care trebuie îndepărtată pentru ca preparatul final să nu fie prea apos.
Cele mai simple rețete cu quinoa
Budincă de quinoa
Ingrediente:
50g quinoa
150ml lapte gras
Jumatate de lingurita de scortisoara
Mod de preparare:
După ce a stat la hidratat, se pune quinoa într-o strecurătoare și se spală bine, bine sub jet de apă. Trebuie musai să faceți pasul ăsta și o să spălați riguros pentru că altfel are un gust amărui din cauza învelișului, care se duce prin spălare.
Se pune laptele la fiert împreuna cu quinoa si se amestecă periodic cu un tel.
Cand laptele a fost absorit in totalitate, se stinge focul și se adaugă scorțisoara, iar apoi se amestecă până la omogenizare.
Se toarnă compoziția în forme si apoi se lasă la racit timp în care ea se întareste. Se poate apoi taia usor, căpătând textura unei budinci.
Salată cu quinoa
Ingrediente
100 g boabe de quinoa
un castravete
2 ardei grași roșii
2 morcovi
2 caței usturoi
o legatura pătrunjel
sucul unei jumatati de lamaie
2 linguri ulei
Sare
Mod de preparare:
Boabele de quinoa se pun la fiert în apă clocotită cu sare și se lasă 15 minute. Între timp, castravetele și morcovii se curată de coaja si se taie cuburi mici, apoi se pun intr-un castron alaturi de ardeii taiați cuburi.Quinoa se scurge de apa, se trece printr-un jet de apa rece si se lasă la scurs.
Se adaugă peste legume, se pune uleiul, sarea, sucul de lamaie, usturoiul feliat si patrunjelul, iar apoi se amestecă.
Quinoa cu legume
Ingrediente
200 g quinoa
300 g broccoli
300 g praz tăiat rondele (sau ceapă)
3 morcovi tăiați fâșii subțiri
2oo g sos de roșii sau roșii proaspete
3-4 căței de usturoi
zeamă de la o lămâie
ulei de măsline
sare, piper
Mod de preparare:
Se pune la fiert cam jumătate de litru de apă cu puțină sare. În acest timp, puteți spăla quinoa. E nevoie ca această cereală să fie clătită chiar de mai multe ori, pentru că altfel are un gust amar. Când apa a început să fiarbă adăugați quinoa și lăsați pe foc cam 15-20 minute, până când lichidul a fost absorbit de semințe. În acest timp sotați foarte puțin usturoiul într-o cantitate mică de ulei. Adăugați morcovii, prazul, broccoli și puțină apă. Se lasă să fiarbă înăbușit timp de 4-5 minute și amestecați puțin constant. Adăugați sosul de roșii și lăsați să fiarbă 2-3 minute, apoi adăugați quinoa. La sfârșit puneți zeama de lămâie, sare, piper și amestecați puțin toate preparatele.
Cele mai gustoase rețete de quinoa
Chiftele de quinoa
Ingrediente:
1 cana quinoa
1 ceapa mica
2 catei usturoi
½ cartof
200 g fasole rosie fiarta/din conserva
3 linguri fulgi de ovaz
4 linguri ulei vegetal
1 ½ lingurita sare
piper, dupa gust
cimbru uscat, dupa gust
Mod de preparare:
Incepe pregatirea chiftelelor prin a fierbe quinoa, apoi adaug-o într-un bol încăpător.
Pune in acelasi bol ceapa si usturoiul, taiate marunt, cartoful ras, fasolea, mărunțită bine cu o furculiță, fulgii de ovăz, 3 linguri de ulei, sarea, piperul si cimbrul, amestecandu-le bine.
Intr-o tavă tapetată cu hârtie de copt (pe care o ungi cu restul de ulei), pune chiftelele cu legume modelate din umplutura pregatită anterior, lăsând spațiu de jur-imprejurul fiecareia, pentru a nu se lipi la copt. Coace la cuptorul preincalzit la 190o C, timp de 40 de minute.
Garnitură de Quinoa
1 cană quinoa
2 căni apă
1 ceapă potrivită
1 morcov mic
1/4 rădacină de pătrunjel
pătrunjel proaspăt tocat
sare
2-3 lg ulei
Ceapa se toaca marunt, morcovul si radacina de patrunjel se taie cubulete. Daca alegeti sa puneti si alte legume, taiati-le si pe ele cubulete. Quinoa se pune într-o sită deasă și se spală bine cu apă. Ceapa împreună cu uleiul si putină apa se călește până devine transparentă. Apoi se adaugă morcovul si patrunjelul si se călesc putin, având grijă să aibă destulă apă pentru a nu se prăji. Se adaugă quinoa, apa si se amestecă din când în când. Atunci când quinoa absoarbe apa și devine transparentă înseamnă că e fiartă. Se inchide focul si se adaugă sarea și pătrunjelul tocat.
Rețete cu quinoa pentru bebeluși
Quinoa cu iaurt și fructe
Ingrediente:
1 cană de quinoa fiartă
jumătate de cană e fructe tăiate, puteți adăuga opțional și nuci/caju/migdale măcinate
jumătate de cană de iaurt
Amestecați toate ingredientele într-o cratiță micuță și țineți-le pe foc mic câteva minute, amestecând continuu.
Clătite cu quinoa
1/2 cană de fulgi de ovăz
1/2 cană de quinoa fulgi
1 vărf de lingură bicarbonat
2 ouă
1 banană coaptă
1 cană de lapte (poate fi vegetal)
Mod de preparare:
Mai întâi aveți nevoie de un blender sau robot în care adăugați fulgii de quinoa și de ovăz. Măcinați de câteva ori până ajung la o consistență similară cu făina. Adăuhați restul ingredientelor în blender și amestecați din nou. Încălziți o tigaie și adăugați compoziția. În câteva minute clătitele vor fi gata.
Ce este quinoa și ce beneficii are
Boabele de quinoa sunt bogate în proteine, magneziu, fibre si fier. De asemenea, sunt o sursă foarte bună de fosfor si calciu, recomandandu-se în special în regimurile alimentare vegane. Această preudocereala oferă organismului o cantitate foarte mare de energie, datorită conținutului bogat de riboflavina. Aceasta mai este cunoscută si sub denumirea de vitamina B2. Ele ajută și circulația sanguină în organism, îmbunătățind, astfel, metabolismul acestuia, dar si calitățile cognitive ale creierului. Ele contribuie la absorbtia colesterolului, având proprietăți anticanceroase si antiinflamatorii. Functionarea întregului sistem cardiovascular este îmbunatatită datorită consumului semintelor de quinoa. Astfel, se previne aparitia unor boli cardiovasculare noi si se ajuta la tratarea celor vechi.
Citește și: Rețete cu bulgur. Top 4 cele mai gustoase preparate