REŢETE cu iaurt: Pâine turcească
Publicat pe 31.01.2019 la 14:20 Actualizat pe 31.01.2019 la 14:29
Dacă te-au năpădit amintirile şi vreai să faci pâine frământată manual, este perfect! De ce? Pentru că astăzi îţi propunem o reţetă care să-ţi amintească de copilărie, dar care, totodată, să te ducă cu gustul pe meleaguri străine. Este vorba de pâine turcească, un adevărat deliciu!
Dacă te-au năpădit amintirile şi vreai să faci pâine frământată manual, este perfect! De ce? Pentru că astăzi îţi propunem o reţetă care să-ţi amintească de copilărie, dar care, totodată, să te ducă cu gustul pe meleaguri străine. Este vorba de pâine turcească, un adevărat deliciu!
Ingrediente pâine turcească:
- 350 gr făină albă
- 120 gr iaurt gras
- 150 ml apă călduță
- 7 gr drojdie uscată
- 1/4 linguriță zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 lingură ulei
- nigella și susan (pentru decorat)
- puțin ulei pentru format și uns
Mod de preparare pâine turcească:
Se dizolvă drojdia și zahărul în 50 ml apă. Se acoperă și se lasă la loc călduț 10-15 minute, până devine ca o spumă. Se pune făina amestecată cu sare într-un bol și se face o gaură în mijloc. Se adaugă acolo drojdia activată și iaurtul. Cu mâna începeți să trageți încet făina spre mijloc, amestecând în cercuri. Treptat, începeți să adăugați și apa rămasă și continuați să amestecați concentric până trageți toată făină în lichid. Când aveți un aluat legat începeți să framântaţi, dar înainte ungeţi-va mâinile cu o lingură de ulei.
Frământaţi manual timp de 35 minute, cu pauze mici în care luați aluatul și-l loviți de masă de 5-6 ori. Va rezultă un aluat foarte elastic, dar deloc lipicios. Puneți aluatul într-un bol uns ușor cu ulei, introduceți-l într-o pungă de plastic și lăsăți-l să crească la loc călduț (26-28C) timp de 1.5 ore.
Tăiați aluatul în 3 bucăți egale. Frământaţi-le ușor și dați-le formă rotundă. Pe masa dată cu puțină făînă întindeți fiecare bucată sub formă de disc de cca 15-16 cm. Ungeţi-vă mâinile cu puțin ulei. Puneți ambele mâini pe partea de sus a foii și cu vârfurile degetelor împingeți aluatul în sus. Mutați degetele mai jos și împingeți iar în sus. Lăsați o margine de 1 cm neatinsă. După ce ați "masat" toată foaia, întoarceți-o la 90 de grade și repetați "masajul".
Prindeți foaia de laterale și ridicați-o. Se va întinde sub propria greutate, luând formă ovală. Puneți-o în tavă. După ce ați terminat toate foile le puteți unge cu ou bătut cu puțin lapte sau cu încă puțin ulei. Presărați pâinile cu semințe de nigella sau/și cu susan.
Coaceți pâinile la 240C timp de 10 minute. Dacă vreți să fie coajă mai moale, le puteți acoperi cu un prosop imediat ce le-ați scos din cuptor.
A.O.