Sos de post pentru cartofi, paste, legume sau chiftele. Trei rețete simple și rapide
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.11.2023 la 19:29
Actualizat pe 01.11.2023 la 19:29
Au mai rămas aproximativ două săptămâni până începe Postul Crăciunului, care se va întinde pe o perioadă de 40 de zile, așa că, mai mult ca sigur, o mulțime de persoane vor avea nevoie de inspirație pentru a pregăti mâncăruri de post.
- Ce poate să conțină un sos de post
- Cel mai bun sos de post pentru cartofi
Despre postul Crăciunului știm că aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei. În rândurile de mai jos veți regăsi câteva rețete simple și rapide de sos de post pentru cartofi, paste, legume sau chiftele.
Cel mai bun sos de post pentru cartofi
Ingrediente:
3 cartofi medii
câteva frunze de pătrunjel
3 linguriţe de muştar dulce
3 linguriţe ulei de măsline
Mod de preparare:
- fierbe cartofii în coajă şi apoi decojește-i
- tocă mărunt pătrunjelul
- taie cartofii cubuleţe şi amestecă-i cu uleiul, muştarul şi pătrunjelul tocat, scrie gustos.ro.
Rețetă de sos de post pentru paste
Ingrediente:
- 1 ceapă
- 2-3 căţei de usturoi
- 400 g roşii decojite în suc de roşii
- 100 ml vin alb
- 150 g măsline negre
- oregano,
- sare și piper – după gust
Mod de preparare:
- ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei încins
- se sting cu vin îndoit cu apă şi se fierb înăbuşit timp de 10 minute
- se adaugă măslinele, sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe
- se lasă la foc mic 15-20 minute, până se îngroaşă, după care se condimentează după gust cu sare, piper şi oregano.
Rețetă sos de post pentru legume la grătar
Legumele la grătar pot fi servite cu sos de ciuperci făcute pe grătar sau la cuptor. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a prepara acest sos hrănitor.
Ingrediente:
500 g ciuperci champignon
100 ml ulei floarea soarelui
20 ml ulei masline
1 ceapa mare
1 catel de usturoi dat prin presa
30 g faina
200 ml apa
1 lingura smantana vegetala (de orez)
sare
piper proaspat macinat
putina pudra de nucsoara proaspat rasa
patrunjel verde
Mod de preparare:
- pune la încins uleiul de masline si 80 ml ulei de floarea soarelui
- adaugă ciupercile feliate
- lasă-le la călit
- prăjește făina în ulei și apoi apa călduță treptat, amestecând permanent pentru a dizolva complet făina, apoi adaugă laptele de orez.
- asezonează cu sare și piper și adaugă smântana vegetală.
Citește și: Ce înseamnă dezlegare la pește. De ce în unele zile din post se poate mânca pește