Top 3 rețete de post cu ciuperci pleurotus. Cum se pregătesc ca să iasă delicioase
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 24.03.2024 la 19:27
Actualizat pe 24.03.2024 la 19:28
Ciupercile pleurotus pot fi folosite într-o mulțime de combinații, mai ales în perioada postului. Se pot pregăti ca snițele, împreună cu orez sau cartofi, alături de legume la cuptor sau într-o ciorbă „falsă” de burtă, în care smântâna clasică este înlocuită cu una din soia.
- Top 3 rețete de post cu ciuperci pleurotus
- Cum se pregătesc ca să iasă delicioase
Ciupercile pleurotus mai sunt cunoscute în popor și ca păstrăvul cerului și au un conținut ridicat de vitamina B, acid folic, proteine și fibre. Se gătesc rapid și pot fi integrate într-o mulțime de rețete.
Rețetă de post cu ciuperci pleurotus pane
Ingrediente:
- ciuperci pleurotus
- ouă
- sare
- piper
- făină
- ulei
Mod de preparare:
Se spală ciupercile și se pun la fiert. Se lasă pentru cinci minute pe foc, iar mai apoi se scot pentru a se răci. Este indicat să fie trecute și printr-o sită, astfel încât să nu fi absorbit prea multă apă. Se bat două ouă, se pune sare și piper, iar mai apoi făina. Se dau ciupercile prin acest amestec și se lasă la prăjit.
Ciuperci pleurotus cu usturoi trase la tigaie
Ingrediente:
- ciuperci pleurotus
- ulei de măsline
- usturoi
- cimbru
- pătrunjel
- sare
- piper
- suc de lămâie
Mod de preparare:
Se spală și se taie ciupercile, iar într-o tigaie se adaugă ulei la încins. Se lasă pe foc pentru cel puțin patru minute și se mai amestecă din când în când. Între timp, se curăță și se taie usturoiul. Se adaugă abia atunci când ciupercile sunt aproape gata, mai exact în ultimele cinci minute. Tot atunci, se adaugă și cimbrul, se adaugă sare și piper, iar mai apoi, când preparatul este gata, se pune și pătrunjelul, împreună cu sucul de lămâie.
Rețetă de ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus
Ingrediente:
- ciuperci pleurotus
- smântână din soia
- ceapă
- țelină
- morcovi
- păstrârnac
- rădăcină de pătrunjel
- ardei
- usturoi
- sare
- piper
- foi de dafin
- pătrunjel proaspăt
- oțet / suc de lămâie
Mod de preparare:
Se spală ciupercile și se taie, iar mai apoi se pun la fiert. Tot atunci, se adaugă și ceapa tocată mărunt, țelina, păstârnacul, pătrunjelul rădăcină și un morcov. Se adaugă, sare, piper și foile de dafin și se lasă în continuare pe foc pentru jumătate de oră. În acest timp, se călește într-o tigaie un morcov dat pe răzătoare și ardeiul gras. După ce au trecut cele 30 de minute, se lasă legumele la răcit și se dau prin blender.
Se obține o cremă, iar mai apoi se adaugă înapoi în oală în care au fiert și ciupercile. Într-un bol, se amestecă smântâna din soia, împreună cu usturoi. Tot atunci, se adaugă legumele care au fost călite în oală. Se condimentează cu sare, piper și suc de lămâie sau oțet. Se mai lasă pe foc pentru cinci minute și la final se adaugă și pătrunjelul tocat mărunt.
Două trucuri pentru cele mai gustoase ciuperci pleurotus
Este recomandat ca atunci când gătești ciuperci, indiferent că este vorba despre pleurotus sau nu, să nu pui capacul pe tigaie atunci când sunt pe foc. Dacă vasul este acoperit, nu vei face altceva decât să împiedici evaporarea apei, ceea ce duce la faptul că își vor pierde din gust.
La fel de bine este să nu adaugi sare pe ciuperci înainte să le pui în tigaie, ci este bine să adaugi sarea abia când preparatul este gata sau ciupercile sunt aproape gătite.
Beneficiile consumului de ciuperci pleurotus
Ciupercile pleurotus se numără printre produsele despre care se spune că pot înlocui cu brio carnea. Au devenit tot mai populare în rândul celor care sunt vegetarieni și vegani. Sunt ideale și pentru cei care țin post ori vor să slăbească, pentru că au calorii puține.
Citește și: Pate de ciuperci și caju. O rețetă perfectă pentru perioada postului