Superalimente din Grecia Antică pe care le poți consuma și astăzi. Au o mulțime de beneficii pentru sănătate

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 17.03.2025 la 09:18
Actualizat pe 17.03.2025 la 09:18
Superalimentele sunt acele alimente care au un conținut ridicat de substanțe nutritive. Specialiștii recomandă integrarea lor în alimentație și nu trebuie să lipsească nici din dietă. Unele dintre ele au fost consumate din cele mai vechi timpuri, în Grecia Antică, unde ar fi apărut pentru prima dată termenul de „superalimente”.

Alimentele consumate de grecii antici pentru a fi sănătoși
Profimediaimages
- Superalimente din Grecia Antică pe care le poți consuma și astăzi
- Au o mulțime de beneficii pentru sănătate
Se crede că grecii formează unul dintre cele mai sănătoase popoare din lume și acest lucru se datorează, în special, alimentației.
Dieta mediteraneană are multe beneficii pentru sănătate, printre care menținerea sănătății inimii și reducerea kilogramelor în plus, iar dieta mediteraneană conține multe fructe și legume proaspete, fructe de mare, carne de pui, nuci, fasole și ulei de măsline.
Superalimente din Grecia Antică pe care le poți consuma și astăzi
Ulei de măsline extravirgin este o sursă bună de grăsimi. Este cunoscut pentru că are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și anticancerigene. Este bine ca atunci când cumperi ulei de măsline să te asiguri că este unul de bună calitate și este indicat, pentru a beneficia de substanțele nutritive, să fie pus într-o salată sau pe pâine prăjită cu roșii și usturoi.
Usturoiul este folosit din cele mai vechi timpuri, în special, pentru a ajuta sistemul imunitar. S-a demonstrat că poate contribuie la întărirea sistemului imunitar și este recomandat să fie consumat crud în mâncare sau pus în alte preparate, la gătit pentru câteva minute.
Mierea, folosită pentru întărirea sistemului imunitar
Un alt aliment consumat de grecii antici era mierea. Era folosită atât ca îndulcitor, cât și pentru proprietățile sale medicinale, în special pentru întărirea sistemului imunitar. Mierea are proprietăți antimicrobiene și a fost testată împotriva mai multor bacterii, inclusiv în cazul celor care sunt rezistente la antibiotice. Mierea mai era folosită și pentru a vindeca rănile.
Iaurtul conține probiotice, iar consumul alimentelor bogate în probiotice a fost asociat cu scăderea riscului de diabet, obezitate și cancer. Probioticele mai au și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Iaurtul grecesc este considerat unul dintre cele mai sănătoase, bogat în grăsimi și proteine.
Și citricele erau des consumate de grecii antici, în special lămâile. Sunt bogate în substanțe cu efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Conțin și vitamina C, necesară pentru a întări sistemul imunitar. Recomandat este și consumul de rodie, săracă în calorii și în grăsimi, dar bogată în vitamine, minerale și fibre.
Citește și: Legumele care previn căderea părului. Consumul lor zilnic îl va face mai mătăsos