Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici. Cum poți atrage noroc și sănătate
Publicat pe 09.03.2024 la 12:36 Actualizat pe 09.03.2024 la 12:36
Românii sărbătoresc astăzi Sfinții Mucenici, una dintre cele mai importante zile din calendarul religios și cultural. În acest context, tradițiile și obiceiurile care înconjoară această sărbătoare își dezvăluie taina: aducerea norocului și a sănătății în casele și inimile celor care le practică.
- Obiceiuri și tradiții de Sfinții Mucenici
- Ce trebuie să știe credincioșii
Astăzi, 9 martie, românii celebrează o mare sărbătoare, prăznuind Sfinții Mucenici, cei 40 de eroi din Nicomidia care și-au sacrificat viețile pentru credința în Hristos.
Obiceiuri și tradiții de Sfinții Mucenici
Odată cu această zi deosebită, tradițiile și obiceiurile dobândesc o aură aparte, aducând noroc și sănătate în casele românilor.
Printre tradițiile marcante ale acestei sărbători se află cunoscuta "Zi a bărbatului," denumire care aduce un omagiu puternic masculinului în această zi sfântă. De asemenea, se spune că este momentul potrivit pentru a savura cele 44 de pahare de alcool, într-un gest de bucurie și ospitalitate.
Într-un spectacol impresionant al tradiției, focurile se aprind în grădini și curți, purtând cu ele dorința pentru un an bogat în roade și belșug în agricultură. Oamenii și animalele se stropesc cu apă sfințită pentru a obține purificarea dorită și a respinge energiile negative.
Cu un simbolism profund, 9 martie este momentul în care se fac previziuni meteorologice pentru următoarele luni. Mierea de albine este scoasă cu grijă din stupi, iar primele corzi de viță-de-vie sunt tăiate, prevestind începutul unui nou ciclu agricol.
Cu un caracter dual, 9 martie marchează și începutul Anului Agrar, încheind perioada dintre iarnă și vară. De la zilele friguroase ale Babei Dochia până la zilele călduroase ale Moșilor, această sărbătoare reprezintă un hotar simbolic între două anotimpuri distincte.
În toate regiunile țării, gospodinele pregătesc mucenici cu rețete specifice, oferindu-i drept ofrandă și bucurându-se de această tradiție în familie, alături de cei dragi.
Rugăciune către Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia
„Cu adevărat, ai înmulţit belşugul Bisericii Tale, Doamne, dăruind acesteia făptuiri de multe feluri şi împodobind-o cu nenumărate cuvinte sfinte, hărăzite mucenicilor spre e, lor pomenire. Drept aceea, binecuvântăm milostivirea Ta atotbună, revărsată asupra noastră, prin care ai binevoit şi astăzi a ne face pe noi părtaşi praznicului preacinstit al celor patruzeci de Mucenici ai Tăi, ocrotitorii preaneînfricaţi ai Ortodoxiei şi apărătorii cei cu dumnezeiesc cuget ai Adevărului, pe care nici înţelepciunea stăpânilor tirani, nici chinurile gerului celui ucigător nu i-au spăimântat, al căror număr, atunci când imul din sfânta ceată a celor patruzeci s-a lepădat de credinţa creştină, Tu l-ai întregit numaidecât cu încă un vrednic sfânt martir.
Drept aceea, precum ai umplut de lumină ceata acelor preasfinţi cu cununi deopotrivă la număr, spre a străluci cu scânteieri asemenea razelor stelelor, ne învredniceşte şi pe noi de fericirea lor, primindu-ne slavosloviile închinate de bunăvoie Tie şi credinţei [ortodoxe] în fiecare zi.
Cu Harul şi cu îndurările şi cu iubirea de oameni ale Unuia-Născut Fiului Tău, cu Care bine eşti cuvântat, dimpreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.
Citește și: Ingredientul pe care să nu îl mai pui în mucenicii muntenești. Orice gospodină trebuie să știe