Ce alimente s-au scumpit în luna octombrie. Românii au fost nevoiți să plătească mai mulți bani pentru aceste produse
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 11.11.2022 la 10:36
Actualizat pe 11.11.2022 la 10:36
Valul de scumpiri din ultimele luni i-a îngrijorat tot mai mult pe români, iar acest lucru se reflectă și într-un raport care analizează evoluția prețurilor în lunile septembrie și octombrie. Dacă în prima lună de toamnă, românii au scos mai puțini bani din buzunar pentru alimente, lucrurile stau complet diferit în luna octombrie.
- Produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie
- Inflația a influențat creșterea prețurilor din ultima perioadă
Românii s-au arătat tot mai îngrijorați de valul de scumpiri, care a început să se resimtă tot mai mult în buzunare. Pe lângă facturile de care mulți se plâng că au crescut, și alimentele s-au scumpit în luna octombrie.
Ce alimente s-au scumpit tot mai mult în luna octombrie
Potrivit unui comunicat al INSSE, citat de Antena 3, s-a înregistrat o creștere a prețurilor de cel puțin 2,3%, în timp ce serviciile și mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,7% - 0,8%.
Astfel că, printre alimentele care s-au scumpit cu câteva procente se numără zahărul, produs ce ocupă primul loc în topul creșterilor de prețuri, urmat de cartofi, ouă, produse de panificație și lactatele.
Nu doar la aceste alimente s-au înregistrat scumpiri, ci și prețul la ulei, carne sau pâine a marcat o creștere.
Cauza pentru aceste scumpiri este reprezentată de evoluția inflanției. Mai exact, în luna septembrie, inflația media a ajuns la 15,3%, marcând o scădere față de aceeași perioadă a anului în care era de 15,9%.
Acest lucru s-a reflectat și în scumpirea alimentelor, întrucât compararea se face pe aceeași lună din anul precedent.
În urmă cu o zi, Marcel Ciolacu anunța faptul că este posibil ca prețurile de la produsele alimentare să marcheze o scădere cu câteva procente. Acest lucru ar trebui să aibă loc de la 1 ianuarie, atunci când alimentele de bază ar trebui să fie mai ieftine.