Ce beneficii are sparanghelul pentru sănătate. Motivul pentru care ar trebui să consumi mai des această legumă delicioasă
![Oana Vacarusi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/oana-vacarusi-1655802359.jpg)
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.06.2023 la 23:37
Actualizat pe 13.06.2023 la 23:37
Sparanghelul a fost găsit pentru prima dată în Marea Mediterană cu mii de ani în urmă și de atunci a devenit popular în întreaga lume. Aroma sa delicată și versatilitatea l-au făcut un produs de bază în bucătărie. De asemenea, de-a lungul anilor s-a dovedit că sparanghelul are șu multe beneficii pentru sănătate.
- Ce beneficii are sparanghelul pentru sănătate
- Motivul pentru care ar trebui să consumi mai des această legumă delicioasă
Sparanghelul este o legumă delicioasă de primăvară, cunoscută pentru forma sa subțire, ca o suliță. Numele provine de la cuvântul grecesc „asparagos”, care înseamnă „a răsări”. Este una dintre primele legume verzi care sosesc după sfârșitul iernii și mulți oameni o consideră o adevărată delicatesă.
Ce beneficii are sparanghelul pentru sănătate
Așa cum menționam și în rândurile de mai sus, vitaminele, mineralele și fibrele din sparanghel pot oferi beneficii serioase pentru sănătate.
Vitamina A, de exemplu, este importantă pentru a vă menține ochii sănătoși. Vă hrănește corneea și retinele și vă ajută ochii să se lubrifieze corect. Vitamina A ajută, de asemenea, la prevenirea bolilor oculare, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară.
Alte beneficii pentru sănătate ale sparanghelului includ:
Coagularea sângelui. Vitamina K ajută la coagularea corectă a sângelui, iar o deficiență de vitamina K poate duce la probleme precum sângerare necontrolată după o rănire. Consumul suficient de vitamina K prin legume precum sparanghelul vă poate ajuta să vă asigurați că sângele se formează așa cum trebuie.
Sparanghelul este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți precum vitamina A și vitamina E. Acești antioxidanți ajută organismul să lupte cu „radicalii liberi” sau particulele de oxigen pe care celulele le produc ca deșeuri. Radicalii liberi pot deteriora ADN-ul celulelor din apropiere, ducând la cancer, boli de inimă și alte probleme de sănătate. Antioxidanții din sparanghel ajută la eliminarea acestor radicali liberi din organism.
Asigură o digestie mai bună. Fibrele alimentare din sparanghel vă ajută stomacul și intestinele să continue să funcționeze normal. Fibrele alimentare alimentează bacteriile bune, care vă ajută corpul să digere alimentele și să absoarbă nutrienți importanți. Consumul de fibre suficiente ajută, de asemenea, la prevenirea unor probleme precum hemoroizii, sindromul intestinului iritabil sau alte probleme digestive dureroase.
Controlul tensiunii arteriale. Un alt beneficiu al consumului de fibre suficiente este că ajută la reglarea colesterolului. Prea mult colesterol în dietă poate provoca boli de inimă. Fibrele insolubile din sparanghel se leagă de orice colesterol din sistemul digestiv și ajută la efectuarea acestuia înainte de a-l absorbi. În plus, potasiul din sparanghel poate ajuta la scăderea colesterolului și la reglarea bătăilor inimii.
Sparanghelul, recomandat și în timpul sarcinii
Sănătatea prenatală. O singură porție de sparanghel oferă o treime din acidul folic de care o persoană obișnuită are nevoie zilnic. Această vitamină este atât de importantă pentru sarcină încât suplimentele de folați sunt o parte recomandată a îngrijirii prenatale. Acidul folic ajută la prevenirea anemiei, furnicăturii mâinilor și picioarelor și chiar a malformațiilor congenitale.
Citește și: Ce alimente nu se consumă în timpul iernii. Sfaturile oferite de specialiști