Ce trebuie pus pe masă cand faci sfeștanie. Puțini oameni știau acest lucru
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 17.04.2023 la 11:58
Actualizat pe 17.04.2023 la 12:29
Sfeștania se referă la sfințirea aghiasmei și este o practică creștină, pe care preoții o fac în anumite momente importante din an, cum ar fi Paștele. Chiar dacă toți oamenii au auzit de ea, puțini știu ce se pune pe masă atunci când se face. Iată lista completă.
- Cum se face sfeștania
- Ce pui pe masă în timpul sfințirii aghiasmei
Paștele este una dintre sărbătorile cu cea mai mare încărcătură divină și o mulțime de tradiții, atât înainte, cât și după. Una dintre ele este sfeștania, iar preoții nu sar niciodată peste ea. Preoții sfințesc aghiasma, iar cu aceasta merg din casă în casă și fac slujba în locuințele oamenilor, pe care le și sfințesc. Pentru acest lucru, credincioșii trebuie să se pregătească corespunzător.
Ce mâncare trebuie pusă pe masă când faci sfeștanie
Oamenii care vor ca preotul să le sfințească locuințele trebuie să se pregătească corespunzător, respectând tradiția și regulile. Înainte să ajungă preotul, aceștia trebuie să pregătească o masă cu câteva lucruri esențiale, printre care și mâncare.
Ei bine, partea bună este că femeile nu trebuie să pregătească preparate fastuoase. Este nevoie doar de o pâine, in funcție d epreferințele fiecărei persoane. De asemenea, se mai pune undelemn și o cantitate mică de vin, care să simbolizeze binecuvântarea mâncării de Dumnezeu.
Alte lucruri de care ai nevoie pentru sfeștanie
Masa din casa care urmează sfințită trebuie pregătită și cu alte lucruri, în afară de mâncare. Credincioșii trebuie să nu uite să pună un vas cu apă în care preotul să bage busuiocul, un pahar cu ulei, minim două lumânări, tămâie, busuioc și un bețișor cu vată la unul dintre capete.
Toate aceste lucruri au o semnificație profundă. De asemenea, sunt folosite și de preot în timp ce face slujba și spune rugăciunile în casă. Sfeștania este nelipsită din casele românilor în momente importante, chiar și doar pentru ei.
Când e bine să faci sfeștania casei
Nu există o regulă în acest sens. Oamenii pot să cheme preotul să facă sfeștanie ori de câte ori simt nevoia. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă când casa a fost renovată, când oamenii își achiziționează o altă casă sau când fac curățenie generală.
De asemenea, se poate face și înainte sau după sărbători, iar alți oameni cheamă preotul inclusiv o dată pe lună.
Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești astăzi, în a doua zi de Paște. Se vor îndeplini multe dorințe