Cel mai bun sos bolognese pe care îl vei găti vreodată. Secretul unui preparat ca la carte

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.05.2025 la 08:41
Actualizat pe 27.05.2025 la 08:41
Îți dorești să prepari un sos bolognese perfect? Continuă atunci să citeși rândurile de mai jos. Acest preparat clasic italian, cunoscut pentru savoarea sa bogată și textura catifelată, ascunde un secret simplu, dar esențial: timpul. Un sos bolognese autentic nu se face rapid. Se gătește lent, cu ingrediente de calitate, și multă răbdare.
- Cum să gătești un sos bolognese ca un bucătar italian
- Secretul unui gust desăvârșit
Există două moduri principale de a găti un sos bolognese: cu capacul pus sau fără capac. Fără capac înseamnă că va trebui să completezi în permanență lichidul pe măsură ce scade. Cu capacul pus, umiditatea rămâne înăuntru și ajută aroma să se dezvolte în ceva cu adevărat special.
Cum să gătești un sos bolognese ca la carte
Sosul bolognese trebuie gătit timp de patru ore pe aragaz. Da, patru ore! Dar nu lăsa acest lucru să te sperie. Odată ce dă în fiert, nu trebuie să stai lângă el, ci doar să îl verifici la fiecare jumătate de oră.
Ingrediente:
▢500 g carne de porc
▢500 g carne de vită
▢100 g / 3.5ozpancetta
▢1 ceapă tocată
▢2 tije de țelină, tocate
▢3 morcovi, tocați
▢1 sticlă de passata italiană
▢100 g pastă de tomate
▢400 g roșii decojite
▢1 pahar de vin
▢1 cană de lapte integral, opțional
▢Ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare:
Se adaugă pancetta într-un robot de bucătărie și se mixează până se toacă mărunt.
Într-o oală mare, la foc mic mediu, se adaugă 2 linguri de ulei de măsline extravirgin și pancetta amestecată. Adaugă apoi ceapa, țelina și morcovii tocați. Se fierbe soffritto cu capacul pus timp de aproximativ 10 minute. La fiecare 2 minute, verifică și amestecă pentru a preveni arderea folosind o lingură de lemn.
După aproximativ 7 minute, sau când toate ingredientele sunt fragede și lucioase, adaugă un strop de vin roșu, pune din nou capacul și lasă să se termine de gătit. Se mai toarnă puțin ulei de măsline, apoi se adaugă carnea tocată de vită și de porc, folosind o lingură de lemn pentru a rupe carnea foarte bine și se amestecă până se încorporează bine.
După ce carnea devine gri, se toarnă vinul rămas și se amestecă bine. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, apoi se condimentează cu o cantitate generoasă de sare și piper. În continuare, se adaugă pasta de tomate și se amestecă până când aceasta se omogenizează în carne, apoi se adaugă passata și roșiile decojite.
Se acoperă cu un capac și se gătește la foc mic timp de 3 ore. La fiecare 30 de minute, verifică sosul, amestecă-l și asigură-te că nu se lipește nimic de fund.
După 3 ore, ia capacul, amestecă bine sosul și continuă să gătești fără capac încă o oră. Adăugă mai multă sare și piper pentru a ajusta condimentele (după ce guști) și răzuiește fundul oalei în timp ce amesteci. Lasă focul la mic.
Dacă vrei un sos mai mătăsos, adaugă un strop de lapte integral și lăsă-l să fiarbă încă 5 minute. Acest pas este opțional, dar foarte recomandat.
Pofta bună!
Citește și: Spaghete cu fructe de mare după rețeta lui Chef Horia Manea. O idee simplă și delicioasă de prânz sau cină