Cinci alimente care pot provoca anxietatea și atacurile de panică. Specialiștii recomandă să nu le mai consumi
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 25.06.2023 la 21:13
Actualizat pe 25.06.2023 la 21:13
Mănânci alimente care provoacă anxietate? Este normal să simți ocazional îngrijorare, dar panica sau anxietatea excesivă pot fi debilitante. Lupta cu anxietatea te poate opri și îți poate strica planurile de viitor. Iată care sunt alimentele care cresc riscul de anxietate și atacuri de panică și pe care ar trebui să le scoți din dieta ta zilnică.
- Lupta cu anxietatea te poate opri și îți poate strica planurile de viitor
- Ce alimente cresc riscul anxietății și atacurilor de panică
- Recomandările specialiștilor
Adesea, persoanele care se confruntă cu anxietate, simt că sunt într-o situație stresantă toată ziua. Dacă reușești să îți faci sistemul nervos să se relaxeze, își cei putea reduce anxietatea. Simptomele anxietății sunt: Simptome de anxietate: panica bruscă, frica irațională, senzația de nervozitate sau tensiune, senzația de amorțeală, stomacul deranjat, insomnia, dificultăți de respirație, creșterea ritmului cardiac, transpiraţie, îngrijorare nerealistă.
Cinci alimente care pot provoca anxietatea și atacurile de panică
Uneori, alimentele pe care le consumi pot declanșa anxietate sau îți pot crește șansele de a avea un atac de panică.
1. Alimente bogate în histamină. Un nivel ridicat de histamină în organism poate duce la atacuri de panică și anxietate. Histamina este un neurotransmițător care poate determina accelerarea sistemului nervos, creșterea ritmului cardiac. Unele alimente bogate în histamină includ alcoolul, carnea și brânzeturile învechite, resturile de carne și oțetul. Reducerea nivelului de histamină poate reduce riscul de a avea un atac de anxietate.
2. Cofeina poate crește anxietatea. Cofeina are o istorie de a întrerupe somnul și a provoca panică. Stimulează sistemul nervos și necesită timp pentru a fi filtrată de ficat. Cofeina crește tensiunea arterială și dublează nivelul de cortizol și norepinefrină al hormonului stresului. Reducerea cofeinei poate reduce stresul asupra sistemului nervos și poate pune capăt atacurilor de panică.
3. Zahăr și carbohidrați. Consumul de cantități mari de zahăr și carbohidrați poate crește glucoza, ceea ce dublează nivelul de adrenalină. S-a demonstrat că provoacă un comportament neregulat la copii și anxietate la adulți. Zahărul are efecte dăunătoare asupra sănătății tale, iar anxietatea este unul dintre ele. Încearcă să reduci zahărul și cantitățile mari de carbohidrați, dacă vrei sp ai o zi mai calmă, fără griji.
4. Gluten. Consumul de gluten, pentru mulți, poate provoca inflamații în organism, stimulând sistemul nervos și crescând reacțiile histaminice. Glutenul crește, de asemenea, riscul de a dezvolta un intestin permeabil, permițând tulburări autoimune și infecții intestinale. Aceste efecte ale sistemului nervos includ dereglarea sistemului nervos autonom, ataxie cerebeloasă, hipotonie, întârziere în dezvoltare, tulburări de învățare, depresie, migrenă și cefalee. Încercați să reduceți consumul de gluten și experimentați beneficiile unei inflamații mai reduse și a unei gândiri mai clare.
Lactatele pot provoca anxietate
5. Se estimează că 10% dintre oameni au intoleranță la lactoză. Consumul de lactate atunci când nu le descompune bine poate provoca inflamații și iritații în intestin. Orice inflamație din organism declanșează sistemul imunitar și sistemul nervos să treacă în viteză. Dacă ai de-a face cu anxietatea, cel mai bine este să reduci lactatele până când știi cum ești afectat de acestea. Lactatele au fost legate și de creșterea infecțiilor cu candida, așadar, ține cont dacă ai infecții ale sinusurilor.
Citește și: Trei sfaturi pentru a reduce stresul și anxietatea. Iată care sunt sfaturile specialiștilor