Cum să faci cei mai delicioși gogoșari murați. Sfaturile simple pentru toate gospodinele
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 27.10.2023 la 12:00
Actualizat pe 27.10.2023 la 12:00
Murăturile nu lipsesc din nicio gospodărie, iar acum este perioada în care pregătesc. Gogoșarii în oțet se numără printre preferați, astfel că există mai multe trucuri simple de pus în aplciare pentru ca ei să reziste.
- Cum se fac gogoșarii în oțet
- Sfaturile simple pentru toate gospodinele
A venit toamna, iar gospodinele au început să pună legumele la murat pentru sezonul rece. Gogoșarii se numără printre favotiți, astfel că există mai multe secrete pentru ca gustul lor să fie delicios și să se păstreze o perioadă îndelungată. Iată câteva trucuri simple pe care toate gospodinele le pot pune în aplicare.
Cum să faci gogoșari delicioși în oțet
Alegerea gogoșarilor este foarte importantă. Se aleg cei mai proaspeți și sănătoși, fără imperfecțiuni. Când alegi să-i cumperi, verifică să nu aibă semne de deteriorare sau pete, astfel că se pot folosi la murat.
Aceștia se spală și se pregătesc cât mai bine. Spală gogoșarii în apă rece și îndepărtează codițele și semințele. Poți alege să îi tai în felii, rondele sau să îi lași întregi, în funcție de preferințele tale.
Un alt aspect important este sterilizarea borcanelor și a capacului. Pentru a evita contaminarea și conservarea eficientă, sterilizează borcanele și capacul înainte de a începe procesul. Le poți fierbe în apă sau le poți steriliza în cuptor.
Ce condimente se adaugă
Se adaugă arome și condimente după gust. Gogoșarii murați pot beneficia de usturoi, boabe de piper, foi de dafin, chimen sau orice alt condiment care îți place. Acestea pot adăuga profunzime de gust. Hreanul va oferi o savoare gogoșarilor, astfel că se recomandă una-două tije în borcane.
Pe lângă condimente, se adaugă și oțetul. De evitat este oțetul de mere sau oțetul alimentar slab, iar o variantă mult mai bună este cel din vin, de 9 grade. Va menține legumele tari și va împiedica mucegaiul să le distrugă. Pentru a conserva gogoșarii, pregătește o saramură. Aceasta este o soluție de apă, sare și oțet. Saramura poate fi fierbinte sau rece, în funcție de rețeta preferată. O saramură simplă ar putea consta în 1 litru de apă, 3-4 linguri de sare și 1-2 linguri de oțet.
După ce i-ai pregătit, se așează gogoșarii în borcanele sterilizate. Se adaugă condimente între straturi pentru un gust mai bogat. Pune saramura peste gogoșari, asigurându-te că aceștia sunt acoperiți în totalitate.
Închide bine borcanele cu capacul sterilizat și păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat. Gogoșarii murați vor deveni mai gustoși cu timpul. Lasă-i să se matureze timp de cel puțin câteva săptămâni sau chiar luni înainte de a-i consuma.
CITEȘTE ȘI: De ce trebuie neapărat să mănânci salata de sfeclă roșie. Gospodinele o pun la murat pentru iarnă