Cum să prepari cel mai gustos ton cu orez negru. Chef Horia Manea te învață fiecare pas

De Patrisia Brătan.
Publicat pe 22.09.2025 la 11:54
Actualizat pe 22.09.2025 la 11:54
Chef Horia Manea pune la dispoziție o nouă idee de meniu complet! În episodul de astăzi, bucătarul ne învață cum se prepară un ton cu orez negru ca la carte!
- Cum gătești cel mai delicios ton cu orez negru
- Chef Horia Manea propune un meniu complet
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, sfeclă roșie în oțet, un fel principal, ton cu orez negru, şi un desert, prăjitură cu smochine și migdale.
Sfeclă roșie în oțet
2 kg sfeclă roșie
500 ml apă
350 ml oțet
40 g zahăr
35 g sare grunjoasă
10 g piper boabe
10 g boabe de muștar
4 foi de dafin
Se fierbe sfecla și se taie în cubulețe. Între timp, se pun la fiert: apa, zahărul, boabele de piper, sarea, boabele de muștar, foile de dafin, și se amestecă. Sfecla se mută în borcane, se toarnă saramura și se sigilează.
Ton cu orez negru
2 bucăți ton proaspăt
150 g orez negru
30 ml sos soia
10 g miere
20 ml suc de portocale
10 ml suc de lămâie
5 g ghimbir
5 g susan
1 lămâie
Sare
Piper
Ulei de măsline
Orezul negru se pune la fiert în apă cu sare, pentru 25 de minute. Se pregătește sosul, amestecând mierea, sosul de soia, sucul de portocală, zeama de lămâie și gimbirul. Se prăjește și tonul, câte 2 minute pe fiecare parte. Tonul se servește alături de orez și sos.
Prăjitură cu smochine și migdale
4-6 smochine
100 g zahăr
2 ouă
130 g unt
5 ml vanilie
80 g smântână acră
120 g făină migdale
70 g făină albă
3 g scorțișoară
5 g praf de copt
Migdale
Cu ajutorul unui mixer, se amestecă untul, zahărul, ouăle, smântâna acră, praful de copt, esența de vanilie și scorțișoara. Apoi, se încorporează făina de migdale și făina normală. Compoziția se mută într-o tavă tapetată cu unt și făină și se adaugă smochinele și fulgii de migdale. Se introduce la cuptor la 175 de grade, pentru 30 de minute.
Citește și: Pui în sos cremos cu roșii uscate. Rețeta simplă a lui Chef Horia Manea