Cum se prepară vișinata. Rețeta tradițională a băuturii preferată de femei
De Razvan Paltin.
Publicat pe 29.06.2022 la 13:01
Actualizat pe 29.06.2022 la 13:01
Vișinata e o băutură alcoolică românească care nu are cum să nu fie prezentă în casa oricăui gospodar, mai ales în perioada sărbătorilor sau atunci când are oaspeți. Astăzi îți prezentăm o rețetă tradițională pentru a putea să faci vișinată în casă.
- Rețetă veche de vișinată
- Cum poți să o prepari în casă
În fiecare an atunci când apar vișinele, fiecare gospodar sau gospodină prepară vișinata. Această băutură alcoolică e în special preferată de doamne, deoarece acestea preferă ca la o sărbătoare sau o masă festivă să guste un lichior dulce și aromat, asta în timp ce bărbații preferă whisky-ul, vodka sau cognacul.
Așadar, e timpul să trecem la treabă și să ne apucăm de făcut vișinata. Nu trebuie să vă speriați că nu vă iese, căci această băutură aproape că se face singură și are nevoie doar de puțin ajutor pentru a se face așa cum trebuie.
Vom avea nevoie pentru început de vișinte spălate. La un kilogram de vișine vom avea nevoie de 500 de grame de zahăr, dar evident puteți să dublați cantitatea în funcție de preferințe.
Aveți nevoie de un recipient din sticlă, dar trebuie să aveți în vedere și faptul că la final trebuie să o închideți etanș, astfel că trebuie să fie prevăzută cu dop sau capac. Dacă nu aveți un capac etanș, atunci puteți lega gura borcanului cu folie de plastic și cu sfoară sau elastic.
Mod de preparare pentru rețeta de vișinată
Vișinile se vor așeza în borcan în straturi alternative: vișine-zahăr și tot așa, astfel că ultimul strat trebuie să fie cel de zahar.
Primul proces al preparării e cel în care are loc fermentația, așa că în această în această fază nu va trebui să înfiletăm capacul borcanului, ci doar să acoperim gura acestuia cu tifon sau șervețele și pusă ulterior o farfurie peste. E important ca gazele formate în fermentație să poată să iasă afară, însă acoperim pentru ca instectele și praful să nu intre în interior.
Vom lăsa vișinele la fermentat cam 10 zile la temperatura camerei. Borcanul trebuie să stea la cald, nu într-o zonă rece. Nu trebuie să-l puneți în cămară, în beci, dar nici să-l lăsați în soare.
Pe parcursul a celor 10 zile va trebui să mai amestecați din când în când în borcan cu o lingură cu coadă lungă, astfel încât să ajutați zahărul să se dizolve. Nu încercați să zdrobiți vișinele, ci amestacți încet.
În a doua etapă vom umple borcanul cu alcool
În cea de-a doua etapă a procesului de preparare a vișinatei, după cele 10 zile de fermentație, zahărul va fi complet dizolvat. Vișinele își vor lăsa suficient sirop și vor pluti în borcan, iar acum e momentul să turnăm alcool pentru a stopa fermentația acestor fructe.
Se poate folosi două tipuri de alcool pentru a stopa fermentația:
- alcool dublu rafinat, de 96 de grade
- alcool mai slab, de 60 sau 40 de grade, dar de bună calitate și fără vreo anumită aromă. Nu trebuie să puneți țuică de casă cu aromă de prună, ci în special vodka.
După ce turnăm alcoolul peste fructe nu vom mai avea nimic de făcut. Trebuie să așteptăm cam două luni astfel încât aromele să se armonizeze în borcan și să avem o băutură cu aromă de fructe, nu de alcool.
După această perioadă, vișinata se strecoară și se se pune în sticle cu dop. Ea se păstrează la rece, în cămară sau beci, la răcoare și întuneric, și poate fi ținută chiar și 3-4 ani.
Nu aruncați însă vișinele rămase, căci acestea pot fi folosite la prăjituri sau torturi. Puneți-le într-un borcan cu capac și păstrați-le la rece.
Citește și: Rețetă de pandișpan cu vișine și caise. Un desert delicios de sezon