Cum te pot îmbolnăvi zgomotele produse de traficul rutier, aerian și concertele în aer liber. Bolile care pot apărea din cauza poluării sonore
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.01.2024 la 18:16
Actualizat pe 10.01.2024 la 18:16
Potrivit specialiștilor, poluarea sonoră poate afecta grav sănătatea. 22 de milioane de europeni ar fi afectați cronic de zgomotele puternice din mediu. Cum te pot îmbolnăvi sunetele produse de traficul rutier, aerian și concertele în aer liber. Bolile care pot apărea din cauza acestor factori.
- Bolile care pot apărea din cauza zgomotelelor produse de traficul rutier, aerian și al concertelor
- Cum îți afectează poluarea sonoră sănătatea
100 de milioane de cetățeni din Europa sunt expuși la un nivel periculos de poluare sonoră, arată un raport al Agenției Europene a Mediului. Cauzele principal ar fi: traficul intens rutier, feroviar sau aerian din zonele urbane, scrie antena3.ro.
Bolile care pot apărea din cauza poluării sonore
Potrivit statisticilor, 6,5 milioane de persoane se confruntă cu tulburări cronice de somn pe fondul poluării fonice. Unii cercetători spun că expunerea la poluarea sonoră timp îndelungat a fost asociată cu 12.000 de decese premature și contribuie anual la apariția a 48.000 de cazuri de boală cardiacă ischemică.
Câteva dintre principalele probleme de sănătate care pot apărea pe fondul poluării sonore sunt: tulburările de somn, bolile cardiovasculare, tulburările cognitive, depresia și anxietatea.
Cum poate fi redusă poluarea fonică
În unele cazuri, poluarea fonică este inevitabilă. Cu toate acestea, există modalități de a reduce nivelul de zgomot în interiorul casei. O persoană poate încerca:
- Reducerea zgomotului de la aparate: articolele, cum ar fi unitățile de aer condiționat, încălzitoarele, ventilatoarele și alte aparate, pot contribui la nivelul general de zgomot din casă. Încercați să le opriți mai des sau să setați un temporizator, astfel încât să se pornească doar la anumite ore.
- Reducerea zgomotului de la dispozitivele media: luați în considerare volumul și durata zgomotului de la muzică, televizoare, radiouri și jocuri video. Evitați să redați zgomote inutile în fundal pentru perioade lungi de timp sau să ascultați sunete la un volum prea mare.
- Reparați sau înlocuiți mașinile vechi: aparatele vechi, vehiculele și alte articole pot fi mai puternice decât modelele mai noi.
- Izolarea fonică: adăugarea strategică a izolației în jurul casei poate ajuta la înăbușirea sunetelor din alte camere, vecini sau din exterior.
- Protecție pentru urechi: Dacă zgomotul puternic este inevitabil, utilizați protecție pentru urechi, cum ar fi dopuri pentru urechi sau căști pentru urechi, pentru a reduce impactul acestuia, scrie medicalnewstoday.com.