De ce e bine să mănânci un morcov pe zi. Beneficii puțin cunoscute
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.08.2022 la 09:44
Actualizat pe 10.08.2022 la 09:48
Morcovii aduc numai beneficii organismului în cantități controlate, iar efectele consumului sunt vizibile la nivelul întregului organism. Substanțele din morcovi fac minuni în cazul anumitor probleme de vedere, dar sunt indicați și în diete. Iată de ce e bine să mănânci un morcov pe zi!
- Beneficiile consumului de morcovi
- Ce se întâmplă dacă mănânci un mocov pe zi
Beneficiile consumului de morcovi sunt numeroase, iar unele dintre le nebănuite. Efectele pe care le are asupra vederii sunt incredibile, dar proprietățile acestei plante rădăcinoase au putere vindecătoare în cazul mai multor afecțiuni.
De ce e bine să mănânci un morcov pe zi
Se știe că morcovul reprezintă o sursă bogată de betacaroten, dar este important de știut că reprezintă și o sursă foarte mare apă, care se regăsește într-o proporție de 86% – 95%.
În 100g de morcovi regăsim:
- apă: 88%;
- calorii: 41;
- proteine: 0.9g;
- carbohidrați: 9.6g;
- zaharuri (sucroză și glucoză): 4.7g;
- fibre solubile și insolubile: 2.8g ;
- grăsimi: 0.2g.
Beneficiile consumului de morcovi
Cu un astfel de conținut, primul beneficiu pe care îl aduce consumul de morcovi este cel asupra vederii. Morcovii previn sau ameliorează nictalopia, condiție cauzată de lipsa vitaminei A în organism, și mențin sănătatea ochilor în special la vârste mai înaintate.
Conținutul de betacaroten, luteină și zeaxantină într-o cantitate mare, 3 nutrienți cu proprietăți antioxidante puternice, face ca prin consum să prevină instalarea afecțiunilor oftalmologice cum ar fi degenerescența maculară, condiție de pierdere a vederii centrale ce apare la persoanele în vârstă.
Un alt beneficiu este faptul că mențin sănătatea inimii. Specialiștii asociază consumul de morcovi ccu un risc mai scăzut de apariție al afecțiunilor cardiovasculare și hipertensiunii. Potasiul din morcovi contribuie la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce reduce riscul de creștere a valorilor tensiunii arteriale (hipertensiune).
De asemenea, fibrele solubile și insolubile ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol în sânge.
Morcovii sunt indicați și în cazul diabeticilor. Pentru că ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, factor ce contribuie și la instalarea diabetului sau cu care persoanele diabetice se confruntă deja.
De asemenea, diabeticii ar ttrebui să consume morcovi pentru că sunt legume cu un conținut mic de calorii, zaharuri naturale și implicit un indice glicemic scăzut. Totodată, fibrele din legume (inclusiv morcov) încetinesc eliberarea zaharurilor, sub formă de glucoză, în sânge.
Morcovii sunt ideali în diete pentru scăderea în greutate. Contribuie la instalarea senzației de sațietate și scade aportul caloric consumat la mesele viitoare, potrivit studiu realizat în cadrul Universității Ulster din Irlanda de Nord.
Beneficiile consumului de morcovi se resimt și în ceea ce privește sistemul imunitar. Vitamina C din morcovi e esențială pentru un sistem imunitar puternic, care luptă eficient împotriva agenților patogeni și radicalilor liberi. De asemenea, betacarotenul este precursorul vitaminei A, care este implicată în procesul de formare și protecției a mucoasei membranelor, barieră care ține la distanță agenții patogeni.
Citește și: Zacuscă de gogoșari cu morcovi. Rețeta care se păstrează excelent peste iarnă