E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.07.2024 la 14:26
Actualizat pe 07.07.2024 la 16:22
Probabil te-ai întrebat, la un moment dat în viață, când te-ai întâlnit cu o astfel de situație, dacă există vreun risc la care te supui dacă alegi să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă care au cheaguri micuțe de sânge. Află din rândurile de mai jos ce spun specialșitii.
- Sunt bune pentru consum ouăle cu două gălbenușuri sau cele care au cheaguri micuțe de sânge?
- Ce spun specialiștii
Ouăle cu două gălbenușuri sunt destul de rar întâlnite, cam unul din o mie, în timp ce ouăle cu mici cheaguri de sânge sunt mai des întâlnite. În anumite culturi, asiatice în special, ouăle cu două gălbenușuri sunt considerate aducătoare de noroc.
Sunt bune pentru consum ouăle cu două gălbenușuri, sau cele care au cheaguri micuțe de sânge?
Cheagurile de sânge nu provin de la embrion, așa cum ne-am închipui de foarte multe ori, ci provin de la ruperea unor vase de sânge în momentul în care oul se formează în corpul găinii.
Specialiștii spun că petele de sânge sunt neobișnuite, dar pot fi găsite atât în ouăle cumpărate de la magazin, cât și în cele proaspete de la fermă. Atunci când pata este conectată la gălbenuș, cel mai probabil sângerarea s-a produs în ovar atunci când oul a fost eliberat din folicul. Petele de sânge pot apărea, de asemenea, în albușul de ou, ceea ce înseamnă că sângerarea a avut loc după ce oul a fost eliberat în oviduct.
Așadar, atât ouăle cu două gălbenușuri, cât și ouăle cu cheaguri de sânge sunt sigure pentru a fi consumate. Este de înțeles însă că vă îngrijorează consumul de ouă cu pete de sânge.
Cu toate acestea, conform unor agenții precum Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) și Egg Safety Board, ouăle cu pete de sânge pot fi consumate în siguranță atât timp cât sunt gătite corespunzător. Consumul de ouă crude sau insuficient gătite, indiferent dacă conțin pete de sânge sau nu, crește riscul de salmoneloză - infecție cu bacteria Salmonella care poate duce la diaree, febră și crampe abdominale.
De asemenea, este important de precizat că ouăle cu albușuri care sunt colorate în roz, verde sau roșu pot conține bacterii care provoacă alterarea și ar trebui aruncate, scrie healthline.com.
Ce trebuie să faci dacă găsești o pată de sânge
Dacă se întâmplă să spargi un ou și să găsești o pată de sânge, există mai multe moduri de a rezolva situația. Dacă nu ți-ai pierdut pofta de mâncare, pur și simplu amestecă pata cu restul oului atunci când gătești.
Dacă nu te simți confortabil să consumi pata de sânge, ia un cuțit și curăță gălbenușul înainte de a pregăti masa, mai scrie sursa anterior menționată.
Citește și: Ce să faci dacă roșiile din grădină nu cresc mari. Trucul care îți va fi de mare folos