Marinari români, blocați pe vapoare din cauza pandemiei de coronavirus. Au fost amânate schimburile de echipaj
De Razvan Paltin.
Publicat pe 20.03.2020 la 08:33
Actualizat pe 20.03.2020 la 08:33
În plină pandemie de coronavirus, mii de marinari români sunt blocați pe vapoare din cauza restricției internațioanele de circulație impuse din cauza virusului ucigaș.
În plină pandemie de coronavirus, mii de marinari români sunt blocați pe vapoare din cauza restricției internațioanele de circulație impuse din cauza virusului ucigaș.
Mii de marinari români sunt blocați în aceste momente pe vapoare din cauza restricției de circulație impuse în urma pandemiei de coronavirus.
Comunitatea martimă face tot posibilul pentru a regla cât mai repede situația și pentru a găsi o soluție
"Este o situație gravă și toată comunitatea internațională dorește că lanțul de aprovizionare să nu fie întrerupt. În Europa, 36% din schimburile comerciale se fac pe mare.
Navigatorii sunt ținuți la bord cu extensie de contracte. Sunt supendate reptrarierile pentru că granițele sunt închise. Este imposibil să facii un schimb de echipaj. Se caută soluții, căutăm un coridor de schimb în siguranță a navigatorilor, astfel încât economia globală să fie cât mai puțin afectată. Este prima oară când avem o astfel de criză majoră. E la fel ca în anii '40 - '45.
Pe mare, acum, sunt peste 800.000 de oameni, sunt navigatori cu care ținem legătura", a declarat pentru Observator Adrian Mihălcioiu, președinte al Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.
Directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa mărturisește că este foarte important să se găsească soluții cât mai rapide astfel încât sectorul maritim să nu fie afectat.
"Important e ca toate aceste soluții la nivel global să fie integrate pentru că sectorul maritim este unul din sectoarele extrem de importante în mersul economiei mondiale. Cea mai mare parte a mărfurilor, fie că e vorba de alimente, de medicamente, materie primă sau așa mai departe, are și o componentă de transport naval.
Și practic funcționarea normală a transporturilor maritime pe de o parte asigură și funcționarea economiei mondiale și creșterea capacității noastre de a ne lupta cu această pandemie. Este foarte important să existe medicamente, alimente, echipamente și așa mai departe", a spus el pentru info-sud-est.ro.