Oamenii de știință au reînviat un virus “zombie”! Cat de periculos este și care sunt avertizările specialiștilor
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 09.03.2023 la 08:45
Actualizat pe 09.03.2023 la 08:45
Potrivit informațiilor făcute publice de oamenii de știință, temperaturile mai calde din Arctic dezghețează permafrostul din regiune, adică stratul înghețat de sol sub pământ, și pot agita viruși care, după ce au rămas în stare latentă timp de zeci de mii de ani, ar putea pune în pericol sănătatea animală și umană. Care sunt avertizările specialiștilor.
- Oamenii de știință au reînviat un virus “zombie”
- Cat de periculos este și care sunt avertizările specialiștilor
Deși pare că sună ca un film SF, potrivit oamenilor de știință, o pandemie declanșată de o boală din trecutul îndepărtat spun că riscurile, deși scăzute, ele există. Din cauza încălzirii globale, deșeurile chimice și radioactive care datează din timpul Războiului Rece, care au potențialul de a dăuna vieții sălbatice și de a perturba ecosistemele, pot fi, de asemenea, eliberate în timpul dezghețurilor.
Oamenii de știință au reînviat un virus “zombie”
Virusul “zombie”, care are 48.500 de ani, este doar unul dintre cele 13 de cazuri descrise într-un nou studiu. Nouă dintre ele sunt considerate a avea zeci de mii de ani, iar cercetătorii au stabilit că fiecare dintre ele este diferit de toate celelalte virusuri cunoscute în ceea ce privește genomul lor.
Cele mai recente tulpini reprezintă cinci noi familii de viruși, pe lângă cele două care au fost reînviate anterior. Cel mai vechi avea aproape 48.500 de ani, bazat pe datarea cu radiocarbon a solului, și provenea dintr-o probă de pământ luată dintr-un lac subteran aflat la 16 metri adâncime. Cele mai tinere mostre, găsite în conținutul stomacului și în blana rămășițelor unui mamut lânos, aveau o vechime de 27.000 de ani.
O mostră de plămâni din corpul unei femei exhumate în 1997 din permafrost într-un sat din Peninsula Seward din Alaska conținea material genomic din tulpina de gripă responsabilă de pandemia din 1918. În 2012, oamenii de știință au confirmat că rămășițele mumificate de 300 de ani ale unei femei îngropate în Siberia conțineau semnăturile genetice ale virusului care provoacă variola.
Ce este permafrostul
Permafrostul acoperă o cincime din emisfera nordică, sprijinind tundra arctică și pădurile boreale din Alaska, Canada și Rusia, timp de milenii. Acesta servește ca un fel de capsulă a timpului, păstrând, pe lângă virușii antici, rămășițele mumificate ale unui număr de animale dispărute pe care oamenii de știință le-au putut dezgropa și le-au studiat în ultimii ani, inclusiv lână mamut și intestinele unui lup siberian.
Motivul pentru care permafrostul este un mediu bun de stocare nu este doar pentru că este rece; este un mediu fără oxigen în care lumina nu pătrunde. Dar temperaturile arctice din ziua de azi se încălzesc de patru ori mai repede decât restul planetei, slăbind stratul superior de permafrost din regiune.