Pește la cuptor cu sos de roșii. O rețetă simplă și delicioasă, ideală pentru zilele cu dezlegare
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 21.11.2023 la 09:02
Actualizat pe 21.11.2023 la 09:38
În această perioadă, mai ales în zilele cu dezlegare, peștele este la mare căutare. Poate fi gătit în mai multe feluri. Alături de câteva legume sau alte garnituri, este combinația ideală. Cum să gătești cea mai simplă rețetă de pește.
- Rețetă de pește la cuptor cu sos de roșii
- O rețetă simplă și delicioasă, ideală pentru zilele cu dezlegare
Astăzi, pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, fiind și prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Acest tip de carne nu lipsește de pe mesele credincioșilor, mai ales în zilele în care au voie să consume pește.
Rețetă de pește la cuptor cu sos de roșii
Ingrediente:
- doi păstrăvi
- sare
- piper
- ceapă
- trei căței de usturoi
- capere
- sos de roșii
- apă
- zahăr
- măsline
- mărar / alte verdețuri
Mod de preparare:
Pentru început, se curăță peștele de solzi și în interior. După ce este spălat, se usucă cu prosoape de hârtie și se pune într-o tavă care va ajunge la cuptor. Se presară sare, piper, se adaugă și ceapa tocată mărunt, cei trei căței de usturoi tocați și caperele.
Se pune sos de roșii din belșug și se toarnă apă, astfel încât peștele să fie acoperit, iar mai apoi se presară și puțin zahăr și se adaugă și măslinele. Se preîncălzește cuptorul la 180 de minute și se lasă să se gătească. După ce este gata, se scoate și se adaugă mărar, busuioc sau alte verdețuri.
O altă variantă este de a face sosul separat de pește. Se pun păstrăvul la cuptor pentru 15 minute și se lasă să se gătească pentru un sfert de oră, timp în care într-o tigaie, se pune mai întâi ceapa la călit, împreună cu usturoi, sare și piper. După ce ceapa a devenit translucidă, se adaugă și restul de condimente, iar pentru un gust mai intens poate fi adăugat chimen, puțin vin alb, busuioc și sosul de roșii.
Se lasă pe foc pentru câteva minute și abia după ce toate ingredientele s-au amestecat bine, se ia de pe foc și se toarnă peste pește, astfel încât să bucățile să fie acoperite complet, iar mai apoi se pune tava la cuptor pentru alte 10-15 minute.
Citește și: Rețetă de plăcinte delicioase umplute cu varză. Nu trebuie să le prăjești în baie de ulei