Reteta de sarmale de post mănăstirești. Secretele celui mai bun preparat tradițional
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 08.08.2022 la 15:01
Actualizat pe 08.08.2022 la 15:01
Sarmalele au fost mereu unul dintre cele mai bune preparate tradiționale. În funcție de zona de provenineță, acestea sunt pregătite în mai multe feluri. Totuși, rețeta de sarmale de post de la mănăstire este una dintre cele mai delicioase.
- Sarmalele de post pregătite ca la mănăstire
- Una dintre cele mai delicioase și simple rețete pentru sarmalele de post
Sarmalele au fost mereu un preparat important în bucătăriile din România, fiind pregătite în numeroase feluri, în funcție de zona țării. Fie că sunt făcute în frunze de viță de vie, sau de post, acestea au făcut mereu furori atât în România, cât și în alte țări. Una dintre rețetele cele mai apreciate este cea de la mănăstire, cu doar câteva ingrediente în plus. Iată care sunt ingredientele pe care nu trebuie să le excludem.
Mâncarea de post a reprezentat mereu o dilemă și a fost considerată mai puțin delicioasă, din cauza ingredientelor mai puține folosite. Însă, trebuie să știm că există și opțiuni delicioase și aromate, cum ar fi sarmalele de post pregătitie după reteța de la mănăstire. Rețeta este veche și folosită de ani întregi, chiar de către bunicile noastre.
Pe lângă preparatele tradiționale făcute pe timpul postului, cum ar fi plăcintă de varză murată sau supa cremă de dovlecel, sarmalele pot fi și ele o gustare delicioasă în timpul postului. Haideți să aflăm cum se prepară.
Ingrediente:
- 1 varză murată,
- 500 g de ciuperci champignon,
- 1 ceapă,
- 1 morcov
- 1 felie de țelină
- 130 g de orez
- 3 linguri de bulion
- 300 ml de suc de roșii
- 2 frunze de dafin
- 1 linguriță de cimbru uscat,
- 1 legătură de pătrunjel,
- sare
- piper
- oregano
- ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Pentru început, avem nevoie de ceapa tocată mărunt și o călim cu 3 linguri de ulei de floarea soarelui. După ce se călește, adugăm în tigaie jumătate din cantitatea de morcov ras. Ciupercile se taie mărunt și le călim cu ceapa și morcovul.
Următorul pas este să adăugăm orezul, cimbrul, bulionul, sarea și piperul în funcție de preferințe, urmate de pătrunjelul tocat mărunt. Aceasta este compoziția sarmalelor, pe care o punem ulterior în foi și le rulăm.
După ce rulăm sarmalele, le punem într-o oală, pe fundul căreia punem frunze de varză murată, 2 crenguțe de cimbru, țelină rasă și la urmă puțin suc de roșii, apoi asezăm sarmalele.
Peste sarmalele așezate în oală, se adaugă apă și suc de roșii, apoi puțin oregano împreunâ cu boabele de piper. După ce acoperim sarmalele cu apă, se lasă la fiert și adăugăm apă pe măsură ce scade.
După ce sunt fierte, acestea se pot servi cu mamaligă și ardei iute.