Rețeta tradițională de tochitură moldovenească. Meniul zilei propus de Chef Horia Manea

De Patrisia Brătan.
Publicat pe 13.08.2025 la 17:05
Actualizat pe 13.08.2025 la 17:05
Chef Horia Manea vine cu o nouă propunere de meniu complet, format din starter, fel principal și un desert. Tochitura moldovenească este preparatul de bază al acestei zile. Iată rețeta și modul de preparare!
- Cum se prepară o tochitură moldovenească autentică
- Chef Horia Manea propune un meniu complet pentru astăzi
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, camembert cu struguri şi rozmarin, un fel principal, tochitură moldovenească cu brânză şi ou, şi un desert, frigănele cu banane caramelizate şi nuci.
Rețetă de Camembert cu struguri și rozmarin
Camembert cu struguri şi rozmarin
3 camembert
Struguri roze
Rozmarin
50 g miere
10 g boia dulce
4-6 căţei de usturoi
100 g nuci
1 măr
Ulei de măsline
Sare
Piper
Camembertul se crestează şi, în inciziile rezultate, se adaugă usturoi. Într-o tigaie de fontă se adaugă bucăţile de camembert, felii de măr, struguri, nuci, miere, rozmarin şi boia dulce. Se lasă pe plită 10-12 minute.
Tochitură moldovenească cu brânză şi ou
500 g ceafă de porc
200 g cârnaţi afumaţi
200 g ficat de porc
100 g kaizer afumat
4-6 căţei usturoi
150 ml vin roşu
10 g boia afumată
10 g cimbru uscat
2-4 ouă
200 g brânză de burduf
Ulei
Sare
Piper
Cum se prepară felul principal
Într-un ceaun, se amestecă ceafa de porc, kaizerul afumat, cârnaţii afumaţi şi ficatul de porc. Apoi, după ce s-au gătit suficient, se adaugă vinul roşu, se condimentează cu sare, piper, usturoi, cimbru şi boia dulce. Se adaugă apă şi sos de roşii. Se lasă pe foc încă 30 de minute. Tochitura se serveşte alături de ouă prăjite şi brânză.
Frigănele cu banane caramelizate şi nuci
3 felii de pâine
2 ouă
150 g lapte
5 g esenţă de vanilie
1 banană
25 g unt
10 g zahăr
50 g nuci
5 g scorţişoară
Feliile de pâine se trec prin ou bătut cu lapte şi esenţă de vanilie. Se prăjesc pe ambele părţi. Se servesc alăturide banane caramelizate în unt, zahăr şi scorţişoară. Se presară nuci.